Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 17:58

  Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με Αίγυπτο - Τι προβλέπει

  Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με Αίγυπτο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, κάνουν λόγο πηγές της ελληνικής διπλωματίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών που συνυπέγραψαν σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. 

  Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Πρόκειται για τμηματική συμφωνία, δηλαδή θα ενταχθεί σε συνολική μεταγενέστερη οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών.  

  Κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Αθήνας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και κατοχυρώνεται με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ότι η επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

  Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, επιμένουν οι διπλωματικές πηγές, είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες: διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ. 

  "Δημιουργούμε κεκτημένο" 

  Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και όπως υπογραμμίζουν η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Υλοποιείται έτσι μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν και δεν απειλούν, ενώ επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι αξιώσεις της Άγκυρας είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές και αποτρέποντας απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. 

  Η  Λιβύη, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές, βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών.  

  Ούτως ή άλλως έχει αυτοτελή αξία το ότι εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ