Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουλ-2020 07:59

  Μέχρι το τέλος του έτους τα αναδρομικά στους συνταξιούχους -Τι απαντά η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση

  Μέχρι το τέλος του έτους τα αναδρομικά στους συνταξιούχους -Τι απαντά η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Πλήρως". "Σε όλους". "Εφάπαξ". Σε αυτές τις τρεις έννοιες συμπυκνώνεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η από βήματος Βουλής ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  "Συμμορφωνόμαστε πλήρως στην απόφαση του ΣτΕ, για επιστροφή αναδρομικών για έντεκα μήνες για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους. "Πλήρως", είναι μια κρίσιμη λέξη. Η άλλη είναι "σε όλους", είτε προσέφυγαν, είτε δεν προσέφυγαν. Και η τρίτη είναι "εφάπαξ", δηλαδή θα τα πάρουν φέτος, το 2020. Και αυτό, διότι πρώτον δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί "κορσέδες" να μας περιορίζουν και δεύτερον επειδή έχουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και πρέπει να στηρίξουμε την αγορά. Θα καταβάλλουμε το 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, προκειμένου να έχουμε μια κινητικότητα στην οικονομία μας τους επόμενους μήνες", τόνισε (Άλφα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της παρέμβασης που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός. Όπως εξηγούν στελέχη:

  -Η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε τις αιτήσεις για τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 που υπήρξε κενό νόμου. Και έτσι, με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2,25 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

  -Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Για λόγους ισότητας, περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

  -Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ.

  "Αποφασίσαμε να καταβάλουμε εφάπαξ τα αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των συνταξιούχων και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου και δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Και βέβαια λαμβάνεται υπόψη τόσο η ανάγκη διαγενεακής αλληλεγγύης, όσο και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, ιδίως η ανάγκη στήριξης  σημαντικών κλάδων στον κόσμο της εργασίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  -"Δε μπορούν να κοροϊδεύουν τους πάντες"

  Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση δίνουν απάντηση στην Κουμουνδούρου, που ζητεί να δοθούν και μάλιστα τώρα αναδρομικά τόσο για τα δώρα, όσο και τις επικουρικές συντάξεις. "Πριν ρωτήσουν τα στελέχη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Γιατί αυτά που λένε τώρα δεν τα έκαναν από το 2016 ως το 2019: Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν έκαναν τίποτα όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση, δε μπορούν  να κοροϊδεύουν τώρα τους πάντες και να μοιράζουν  λεφτά  που δεν υπάρχουν. Καταβάλλουμε 1,4 δις ευρώ εντός του 2020 και λέει με ειλικρίνεια και γενναιότητα ότι τόσα μπορεί να δώσει το ελληνικό δημόσιο. Με την απόφαση αυτή εξαντλούνται οι δυνατότητες του κράτους. Οι συνταξιούχοι έχουν προστατευθεί απόλυτα από τις συνέπειες της πανδημίας και το κράτος οφείλει να φροντίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του για όλους τους πολίτες. Οφείλει να διατηρεί πολεμοφόδια ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα του και για κοινωνικές ομάδες, τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους, τις οικογένειες, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται από μια κρίση που ακόμη δεν γνωρίζουμε τον χρονικό ορίζοντα κατάληξης της", επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ