Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουλ-2020 09:13

  Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Οι κυβερνητικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα και τα μηνύματα της Αθήνας

  Γιατί τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πλέον αχαρτογράφητο τοπίο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ως θετική εξέλιξη αποτιμά η Αθήνα τη δήλωση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της οποίας ανακοίνωσε την απόσυρση της παράνομης Navtex. Μετά από ένα μπαράζ κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση αποτύπωσε τα σαφή μηνύματά της προς τη γείτονα, στελέχη επισημαίνουν, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, το πολυδιάστατο της εξωτερικής μας πολιτικής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτό που πράττει η Ελλάδα είναι να χρησιμοποιεί τα τρία κομβικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Το Διεθνές Δίκαιο, τους συμμάχους της και τη δική της δύναμη, προκειμένου να πράττει ό,τι χρειαστεί, με στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

  "Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι θέλουμε μία έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που είχε δείξει γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το προηγούμενο διάστημα. Είναι μια θετική ενέργεια, το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν, γιατί δείχνει ότι μία παράνομη τουρκική Νavtex αποσύρεται εν τοις πράγμασι. Επομένως, αυτό είναι θετικό στοιχείο. Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να συζητήσουμε το ζήτημα, το οποίο πολλές δεκαετίες τώρα ταλανίζει τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο φυσικά χρειάζεται μία διαδικασία, για να προχωρήσει", σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες, που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

  "Αυτό είναι το μοναδικό θέμα"

  Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως η Αθήνα έλεγε και συνεχίζει να λέει ότι επιθυμεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και διάλογο με την Άγκυρα. "Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε πως η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, την οποία έχουμε με τη Τουρκία", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα συντεταγμένο ρόλο της διεθνούς κοινότητας, όταν η προκλητικότητα της γείτονος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…χτυπούσε κόκκινο. "Καταδίκαζε παράνομες ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, προκειμένου να έχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε: Καλή γειτονία και καλές σχέσεις. Όχι μόνο η Ελλάδα με τους γείτονές της, αλλά και η Ευρώπη με την Τουρκία, μία μεγάλη χώρα που έχει μία στρατηγική σχέση με την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι πλέον μόνη της, αλλά είναι στο ίδιο πνεύμα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με όλες τις μεγάλες χώρες εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Ρωσίας. Άρα, έχουμε μία γενική κατεύθυνση προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες, που δεν συμβάλλουν στις σχέσεις που πρέπει να έχουν η Ελλάδα και η Ευρώπη με αυτήν", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

  Η Αθήνα, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, υπενθυμίζει ότι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα γίνονταν, ωστόσο αυτές διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με απόφαση και με ευθύνη της Άγκυρας. "Θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, εφόσον προχωρά έμπρακτα η αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διερευνητικές επαφές δε μπορεί να γίνουν, ούτε με απειλές, ούτε με τετελεσμένα. Χρειάζεται καλή πίστη και πάνω από όλα σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, για να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Το μοναδικό θέμα αφορά στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών", επισημαίνεται. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ν. Δένδιας: Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ