Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 15:20

  Κεφαλονιά-Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος ούτε άδεια ταμεία

  Κεφαλονιά-Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος ούτε άδεια ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.36

  Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Αργοστολίου Κεφαλονιάς στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε χθες αργά το βράδυ στο νησί, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο.

  Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Τουρισμού κ. Νοτόπουλου και τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό, τον πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περπάτησε στο γνωστό "Λιθόστρωτο", του Αργοστολίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής και άκουσε προσεκτικά τα προβλήματά τους, ενώ δεν έλειψαν και οι φωτογραφίες με μικρούς και μεγάλους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι καντάδες που άκουσε από παραδοσιακό συγκρότημα της Κεφαλονιάς.

  Ακολούθησε συνάντηση με τους φορείς του νησιού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, όπου έθεσαν επί τάπητος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στις επιχειρήσεις ζητώντας τη στήριξή του στα θέματα ρευστότητας της αγοράς και φορολογίας ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις την βαριά ύφεση της αγοράς.

  "Η βαθιά ύφεση που ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία, βρισκόταν εδώ πριν έρθει ο κορονοϊός. Σε συνομιλία με τους ανθρώπους αγοράς, η εικόνα είναι δυσάρεστη και στενάχωρη: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα διότι βλέπουν, τους τζίρους να έχουν μειωθεί 70%-80% και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ενοίκια, οι επιταγές", ήταν τα πρώτα λόγια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους φορείς της Κεφαλονιάς για να συμπληρώσει ότι "οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγονται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί και, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη, από την πλευρά της Πολιτείας, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι "οι επόμενοι μήνες θα είναι καταστροφικοί εάν δεν βρεθούν τρόποι ρύθμισης των χρεών τους και στήριξής τους […] ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία".

  Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε "έγκαιρη παρέμβαση με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας", ενώ τόνισε ότι "η κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος ούτε άδεια ταμεία και κατά γενική ομολογία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αφήνοντας 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία". Συμπλήρωσε δε ότι "αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα στην νέα φάση της κρίσης του κορονοϊού, γιατί, αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, θα είχαμε χρεοκοπήσει διότι οι αγορές θα συνυπολόγιζαν στην παρούσα κρίση και το υψηλό χρέος της χώρας. Δεύτερο αυτά τα χρήματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ένα μέρος τους, για την εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος ούτε κατά ένα ευρώ - αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλες χώρες".

  Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Κεφαλονιάς, ότι "πρώτον ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της εργασίας όπως και έκανε, δεύτερον είπαμε η μικρομεσαία επιχείρηση όταν έχει ανασταλεί η λειτουργία της για τρεις μήνες και καλείται να επανεκκινήσει σε ιδιαίτερες συνθήκες μειωμένης ζήτησης, πρέπει να έχει κεφάλαιο κίνησης -και εμείς ζητήσαμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολεί. Προβλέψαμε ένα κεφάλαιο περίπου στα 3 δισ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδότηση από το κράτος. Τρίτον, στην περίοδο αυτή της κρίσης, δεν μπορείς να έχεις την ίδια φορολογία σε επιχειρήσεις που έχουν μηδενικό τζίρο και δεν μπορείς να ζητάς την προκαταβολή φόρου με βάση το εισόδημα που είχαν το 2019. Ζητάμε […] σε έκτακτη βάση τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τον τουρισμό αλλά και την κατάργηση του τέλους διαμονής".

  Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε δριμεία κριτική στις τράπεζες για το μείζον θέμα της ρευστότητας της αγοράς σχολιάζοντας με επικριτικό ύφος ότι "οι τράπεζες και επί των ημερών μας δεν επιτελούσαν το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία". Για το ίδιο θέμα προσέθεσε ότι "διαφήμιζαν τα ΤΕΠΙΧ και στο τέλος τα χρήματα τα έδωσαν σε προνομιακούς τους πελάτες γιατί εγώ ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, δεν έχω βρει ένα άνθρωπο να μου πει, ότι πήρε αυτά τα χρήματα, αναρωτιέμαι πού πήγαν αυτά τα χρήματα".

  Επίσης τόνισε ότι "ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας και να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο εγγυοδοτήσεων, 10 δισ. ευρώ, όπως με το πρόγραμμα "Ηρακλής” για να σωθούν οι συστημικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και έτσι να δημιουργηθεί να ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ενισχύσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που το χρειάζονται και που μπορούν να είναι βιώσιμες".

  "Ανοσία αγέλης" στην οικονομία από την κυβέρνηση της ΝΔ

  Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην συνέχεια της ομιλίας του προς τους φορείς της Κεφαλονιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας για λανθασμένη στήριξη των επιχειρήσεων, από την οικονομική κρίση που έχει φέρει ο κορονοϊός στην ελληνική αγορά.

  Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "υπάρχει μια αντίληψη η οποία λέει ότι η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται στην μικρή και την μεσαία επιχείρηση, μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εγώ αυτό το ονομάζω "ανοσία αγέλης", έτσι που αντιμετωπίζουν την οικονομία, κάποιοι δεν θα αντέξουν, θα κλείσουν, θα βάλουν λουκέτα, θα έρθουν οι ισχυροί και τότε θα τους δώσουμε κάποια χρήματα να προχωρήσουν μπροστά. Αυτή είναι η αναδιάρθρωση στην αγορά, την οποία κάποιοι επιδιώκουν".

  Επίσης ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο, πρόβλημα επάρκειας και κατανόησης της πραγματικής οικονομίας, πιστεύω ότι ακόμα εκτιμούν ότι η κρίση αυτή, μπορεί να έχει το σχήμα "V" όπως λένε οι οικονομολόγοι. Η εκτίμηση αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια πραγματική γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε από την Κεφαλονιά ο πρώην πρωθυπουργός, για να στρέψει και πάλι τα "βέλη" της κριτικής στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι "πέρυσι είχε έρθει ο κ. Μητσοτάκης, στην προεκλογική περίοδο είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας "ότι δεν είναι επαρκές ότι είμαστε δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη γιατί με 2% ανάπτυξη σέρνεται η χώρα, έλεγε, και θα πάμε αμέσως στο 4% με συνταγή την μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων".

  Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "εμείς βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο και με τον "βούρδουλα" πάνω από το κεφάλι μας, από 4,5 τα 3,5 χρόνια κυβερνήσαμε με τα χέρια πίσω από την πλάτη, εντούτοις όποιο περιθώριο είχαμε το επιστρέφαμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που ότι έπαιρναν (κοινωνικό μέρισμα, στήριξη επιδομάτων) τα επανεπένδυαν στην αγορά. Τον τελευταίο Δεκέμβριο (της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δώσαμε 1,5 δισ. ευρώ, τομ προηγούμενο Δεκέμβριο επί της νέας κυβέρνησης δεν δόθηκε τίποτα".

  Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και σε μια λύση που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή προς ψήφιση λίγο πριν τις προηγούμενες ευρωεκλογές, δήλωσε ότι "η βασική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η μικρή επιχείρηση δεν χρειάζεται να υπάρχει και η μεσαία επιχείρηση πρέπει να συρρικνωθεί, το είπε με άλλα λόγια ο υφυπουργός Οικονομίας, όταν χαρακτήρισε "ζόμπι" την μικρή και μεσαία επιχείρηση και δεν θα χρηματοδοτήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Αν αυτές καταλήξουν να είναι "ζόμπι" οφείλεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας διότι σε καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί καμία επιχείρηση αν δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να γίνει υγιείς εάν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν μπορεί να μην αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της μικρής επιχείρησης, εμείς αφήσαμε πέρυσι το Μάιο, φέραμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις αλλά δεν καταφέραμε να το ψηφίσουμε. Ένα χρόνο αυτό το νομοσχέδιο, που προέβλεπε να παίρνουν πίστωση ύψους 25.000 ευρώ, μόνο με αξιόπιστο business plan. Ακόμα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι αυτοί που εξελέγησαν με σημαία τη μεσαία τάξη βλέπουμε πως της συμπεριφέρονται και έχω την αίσθηση ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ο "θάνατος του εμποράκου".

  Όσο αφορά τους χιλιάδες εργαζομένους που θα μπορέσουν να εργαστούν λόγο του κορονοϊού, καθώς ειδικά στον τουριστικό τομέα πολλά καταλύματα δεν θα ανοίξουν φέτος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "ορισμένοι άνθρωποι που θα μείνουν, ως εποχιακοί εργαζόμενοι, πλέων των 18 μηνών άνεργοι, αναρωτιέμαι πως θα στηρίξουν τις οικογένειες τους. Γι αυτό εμείς έχουμε προτείνει εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η δυνατότητα να καλυφθούν περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, με 800 ευρώ ως εγγυημένο εισόδημα για μια 4μελη οικογένεια όσο διαρκεί η κρίση.

  Τέλος, δριμεία κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, δηλώνοντας ότι "στο θέμα της υγειονομική διαχείρισης, ο υπουργός Τουρισμού κράτησε μια αλλοπρόσαλλη στάση, έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχει συνολικό πρόβλημα. Ένα από τα βασικότερα υπουργεία είναι ακέφαλο, ο άνθρωπος δεν μπορεί, βγαίνει και κάνει λάθη διαρκώς. Την μία χώρισε τα νησιά μας σε τρεις κατηγορίες, την άλλη δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο με την Ιταλία, μετά ήρθε και έβαλε δωμάτια καραντίνας σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και μετά το πήρε πίσω. Αποκορύφωμα αυτής της αλλοπρόσαλλης τακτικής είναι τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ