Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 20:16

  Τσίπρας: Προκλητική η μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί - Θετικό το αίτημα για κυρώσεις

  Τσίπρας: Προκλητική η μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί - Θετικό το αίτημα για κυρώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απεθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα. "Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε ότι "δυστυχώς η επίσκεψή σου γίνεται λίγες ημέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την Αγια Σοφιά, που μετατρέπεται σε τζαμί" Και πρόσθεσε: "Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό με την όλοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα". 

  Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θεωρεί θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας γι’ αυτή την επιθετικότητα, κάτι που είχε καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.  Είπε ακόμα ότι "οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Και ανέφερε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά. Επιπλέον ζήτησε "να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. 

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα γίνεται οξύτερη όσο χρόνος περνά.

  Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι "μια ισχυρή καμπάνα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι". Τόνισε επιπλέον ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι υπέρ του διαλόγου, "ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης", αλλά δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε έναν γείτονα που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του για διάλογο, εφ’ όσον οι έκνομες ενέργειες σταματήσουν επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί υπό την απειλή των κανονιοφόρων να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν και να ακουστούν και οι θέσεις της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά κύριο λόγο.

  Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε: 

   "Αγαπητέ Πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που σε ξαναβλέπω, έχουμε καιρό να τα πούμε, νομίζω όμως ότι η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία.  Δυστυχώς η επίσκεψή σου έρχεται λίγες μέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αγια-Σοφιά, μετατρέπεται σε τζαμί.

  Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό και με τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην ελληνική ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας αυτές τις εξελίξεις.

  Θεωρώ θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την επιθετικότητα, πράγμα το οποίο διεκδικήσαμε και καταφέραμε και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, έναν χρόνο πριν, και νομίζω ότι είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Γιατί εδώ δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

  Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός. Θεωρώ σημαντική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το κυπριακό, από το σημείο που αφήσαμε αυτές τις συνομιλίες και αυτή την προσπάθεια, και αναφέρομαι στο πλαίσιο Γκουτέρες που είναι η μόνη βάση για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ σημαντική κ. Πρόεδρε την επίσκεψή σου και εύχομαι τα καλύτερα και τα θετικότερα  αποτελέσματα".

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία-Γερμανία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ