Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 13:03

  Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών

  Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:35

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αναδεικνύοντας τις τομές που φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Δε θα μπω σε μία άγονη αντιδικία με εκείνους που νομίζουν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά όχι μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας, για να πραγματοποιούνται κατά βούληση πορείες και διαμαρτυρίες. Είτε από ιδεολογική ραθυμία, είτε από μικροπολιτικό υπολογισμό αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά. Είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, με μία κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες της, όπως νομίζω ότι τους σέβεται και αυτή. Για αυτό και επιστρέφω την κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδομούσαν τους θεσμούς… Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους και στις πλατείες όσοι έχει αποδειχθεί πια ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους, όπως οι ίδιοι έλεγαν", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

  Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. "Ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός με υποχρεώνει να ξεκινήσω αλλιώς. Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Ακόμα και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. Αφαίρεσαν από την λιτή πλάκα το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περισσεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι εξακολουθούν να μισούν τη Δημοκρατία, αλλά γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν και μαζί όσων διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο δημόσιο χώρο. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση της", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Η πρακτική της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός και τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται δυστυχώς κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Επικαλέστηκα το συμβάν αυτό για να αναδείξω τη σημασία του σημερινού νομοσχεδίου που έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να τη θωράκιση τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας, όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντιπάλους της ομαλότητας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  Παράλληλα, ανέδειξε τα σημεία - κλειδιά του σχεδίου νόμου. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  -Προβλέπει κανόνες προστασίας της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

  -Η ίδια η αρχή της αναλογικότητας επεκτείνεται και σε μία πορεία που κινδυνεύει να βγει από το στόχο της. Έτσι, δε διαλύεται μία συγκέντρωση αν αυτή μπορεί να περιοριστεί και στην εξαιρετική περίπτωση που χρειαστεί να διαλυθεί θα πρέπει να συμφωνεί και να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών.

  -Καινοτομία είναι ο οργανωτής μιας συνάθροισης.

  -Τίθενται προϋποθέσεις για την απαγόρευση μίας συγκέντρωσης που προγραμματίζεται. "Είναι μία ρύθμιση που θα εφαρμόζεται λελογισμένα. Κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι δημόσια και γνωστή σε όλους. Θα πρέπει να ανακοινώνεται έγκαιρα και μαζί και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί, ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία και η συγκοινωνία και να μην εμποδίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες γύρω της...", είπε ο πρωθυπουργός. "Ακόμα και αν μία διαδήλωση δε γνωστοποιείται εγκαίρως, δε θα είναι παράνομη εάν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος...", πρόσθεσε.

  Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε:

  -Το καθεστώς των συγκεντρώσεων ακόμα και τώρα διέπεται από τρία νομοθετήματα της δικτατορίας... Ξύλινα κείμενα, γύψινα, για την ακρίβεια, τα οποία αργότερα αδρανοποιήθηκαν, αλλά ουδέποτε τόλμησε κανείς να τα καταργήσει.

  -Το πλαίσιο των δημόσιων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι επικαλεστήκατε το χουντικό πλαίσιο, για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας; Απαγορεύσατε διαδηλώσεις, πατώντας πάνω σε χουντικά νομοθετήματα.

  -Το υφιστάμενο πλαίσιο δε μπορεί να διατηρηθεί άλλο και η σύγχρονη Δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο...Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων...

  -Ο νέος νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Θέτει ένα πλαίσιο για το πώς θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας.

  -Το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση δημιουργικά, με προτάσεις και όχι απορρίπτοντας επί της αρχής και χρησιμοποιώντας απαράδεκτη φρασεολογία. Οι παρεμβάσεις απέδειξαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τα νομοθετήματα.

  "Είστε θρασύς κ. Τσίπρα"

  Σε υψηλούς τόνους απάντησε στη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις πορείες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη Μεταπολίτευση.

  "Εσείς τα είπατε αυτά, που κάνατε καριέρα διαβάλλοντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τη Μεταπολίτευση, που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ, που μας κρέμασε όλους στα μανταλάκια λέγοντας περίπου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφθορά, για την καταστροφή της χώρας και έρχεστε τώρα για να καρπωθείτε την πολιτική προίκα του συγγενικού σας χώρου, να μιλήσετε για το πόσο καλή είναι η Μεταπολίτευση” είπε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τσίπρα, με αφορμή την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία χαίρεται που γεννήθηκε το 1974 και έτσι απόλαυσε τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης.

  "Δεν είστε τυχερός, είστε θρασύς, θρασύτατος. Τώρα τη θυμηθήκατε τη Μεταπολίτευση. Αυτή η παράταξη την έκανε τη Μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη Μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το κομμουνιστικό κόμμα και σας επέτρεψαν να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. "Αρκετά με την υποκρισία σε αυτή την αίθουσα”, πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο. "Τελικά ταιριάζετε κ.Τσίπρα ταιριάζετε με τις αντιλήψεις σας. Ήσασταν γέννημα της ίδιας πολιτικής μήτρας της μάχης κατά των μνημονίων και τελικά κυβερνήσατε με αυτούς οι οποίοι σας ταίριαζαν...Σήμερα το να έρχεστε για να κάνετε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως πολιτικός κληρονόμος κάποιων δυνάμεων της μεταπολίτευσης, φαντάζει τουλάχιστον σε μένα ως μία προσπάθεια η οποία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία”, σημείωσε. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στην Φώφη Γεννηματά για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη λεγόμενη κεντροαριστερά.

  "Η προσπάθειά σας να αλλάξετε το κόμμα σας, όταν συστηματικά παρουσιάζεται μέσα από την έκφανση ενός πολιτικού αφηγήματος, το οποίο παρουσιάζει τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, αυτές είναι δύο έννοιες κ.Τσίπρα οι οποίες συγκρούονται. Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση δεν σας βοήθησε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια μπας και τυχόν καταφέρετε να βελτιωθείτε”, τόνισε, κλείνοντας και πάλι την όποια σεναριολογία για πρόωρες εκλογές.

  "Το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή μετά από σχετική απόφαση δική μου και μετά από αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ να επιστρέψει πρώτα η Βουλή σε ρυθμούς κανονικότητας. Το αίτημα αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος το έκανα δεκτό, ήταν εύλογο και για αυτό συζητείται τώρα. Εάν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορονοϊού το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ψηφιστεί το Μάρτιο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ