Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 09:24

  Ισχυρό αποτύπωμα συγκλίσεων στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις - Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή

  Ισχυρό αποτύπωμα συγκλίσεων στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις - Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη…σφραγίδα της συναίνεσης και με το ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνεται (για μία ακόμα φορά) πολιτικά εντός της Βουλής αναμένεται να πάρει σήμερα το…πράσινο φως στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συναθροίσεις. "Είναι θετικό ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζουν το σχέδιο νόμου. Όπως, για παράδειγμα, το Κίνημα Αλλαγής. Υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έγιναν διάφορες τροποποιήσεις, με στόχο να προκύψει η μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση. Στοιχείο που θεωρείται πολύ σημαντικό", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικούς παράγοντες. Και αυτό ακριβώς το "κλειδί" της σύμπλευσης αναμένεται να αναδείξει στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε θέσει ήδη από την προεκλογική περίοδο ως κεντρική προτεραιότητα τη ρύθμιση για τις πορείες και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών και εκατοντάδων επιχειρήσεων.

  Τον τόνο της σύγκλισης σε ένα νομοσχέδιο κομβικό για την κυβερνητική ατζέντα είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. "Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις στο δημόσιο χώρο….Πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δε μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις. Ήδη το νομοσχέδιο οριοθετεί με σαφήνεια ότι διαδηλώσεις όπως η Πρωτομαγιά, η 17η Νοεμβρίου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δε συζητάμε για αυτό, ξέρουμε πολύ καλά για τι συζητάμε. Εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει, παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι. Αλλά θα είμαστε εδώ, με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε πρωτοβουλίες, σκέψεις, όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο. Και επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι για τα λόγια μας αλλά για τη στάση μας, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης. Και να κάνετε επιτέλους το σωστό. Να στηρίξετε αυτήν την πρωτοβουλία", είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην "ώρα του πρωθυπουργού.

  "Δε θα στραγγαλίζεται η πόλη"

  Στην κυβέρνηση αναδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες τα μείζονα που έρχονται να ρυθμίσουν οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου. "Προσπαθεί να συγκεράσει  την συνταγματική επιταγή του άρθρου 11 για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με τη δυνατότητα  να εξασφαλίζει κάθε άλλος πολίτης τα δικά του δικαιώματα. Δηλαδή, να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των πολλών, είτε είναι επαγγελματίες, είτε επισκέπτες, είτε πολίτες που κινούνται στην πόλη. Το βασικό ζήτημα ήταν πάντα το ποιος είναι ο υπεύθυνος για την πορεία, πώς περιχαρακώνεται μία πορεία και κάτω από ποιους κανόνες εμπλέκεται η Αστυνομία. Όλα αυτά διευθετούνται με το νέο νομοσχέδιο. Και το δεύτερο ζήτημα, θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη των οργανωτών. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο κανόνες, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, προκειμένου αυτό να εξασφαλιστεί…Στόχος είναι να μην παραλύει το κέντρο της Αθήνας, να μη στραγγαλίζεται ο παραγωγικός ιστός, να μην ταλαιπωρούνται  οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης που πάνε στις δουλειές τους, να μη στραγγαλίζεται η πόλη", σημείωσε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Την ίδια στιγμή, στελέχη υπενθυμίζουν ότι μόνο το Μάιο, όταν επαναλειτούργησε η αγορά, καταγράφηκαν 80 πορείες και συγκεντρώσεις, Περισσότερες από τρεις για κάθε εργάσιμη μέρα. "Αυτό το πρόβλημα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η Κουμουνδούρου "διαστρεβλώνει, παραποιεί και παραπληροφορεί", με στόχο να φανατίζει και να υποκινεί ακρότητες.

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί ακόμη να τρέφεται από πολιτικές πεζοδρομίου και εμφανίζεται σαν προστάτης τους. Ξέρει πολύ καλά ότι με το νομοσχέδιο αυτό δε θίγεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά η αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Επιχειρώντας όμως να βγει από την πολιτική αφάνεια, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση τάχα επιστρατεύει εργαλεία της δικτατορίας, μολονότι γνωρίζει ότι το Σχέδιο Νόμου για τις συναθροίσεις είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…Μην επιχειρούν, λοιπόν, οι πρωταγωνιστές και εκφραστές των παρακρατικών μεθοδεύσεων του πρόσφατου παρελθόντος, να αποδώσουν στους άλλους δικές τους νοσηρές αντιλήψεις. Δεν είναι εκφραστές, αλλά υπονομευτές των δημοκρατικών θεσμών", σχολιάζουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ