Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 10:19

  Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αποπομπή Παππά - Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση

  Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αποπομπή Παππά - Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.57

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Θέση για τις αποκαλύψεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που προκαλούν σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και την δομή της Κυβέρνησης ενώ τράβηξε "χειρόφρενο" για μια ακόμη φορά στο σενάριο περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως" "Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτω, όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου” , προσθέτοντας εμφατικά πως η Κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στο λαό στο τέλος της τετραετίας.

  "Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή γιατί δεν γνωρίζω αν και με ποιον τρόπο η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω εφόσον και όταν γίνει. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ Και είναι μία εξήγηση την οποία ο κύριος Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές...", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παππά.

  "Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κύριος Παππάς ενεργούσε μόνος. Αλλά περιμένω να ακούσω τον κύριο Τσίπρα. Η αποπομπή του κυρίου Παπά κατά την άποψή μου είναι μονόδρομος και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμα...", σημείωσε.

  "Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και η λεγόμενη εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά προφανώς τα ίδια τα κόμματα αλλά και συνολικά τη λειτουργία της δημοκρατίας...Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό τους θέμα. Αλλά, ένα θέμα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι είχαν κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα...Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή.

  Προτρέχουμε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα πρωτοφανή, που πρέπει να απαντηθούν. Έχω και μία υποχρέωση ακόμα να εστιάζω την προσοχή μου στη θετική ατζέντα της χώρας...Για αυτό και δεν μιλάω πολύ για αυτά. Θα αφήσω τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή...", σημείωσε.

  Δυναμικό σχέδιο

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός δυναμικού σχεδίου, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι  εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επεσήμανε ότι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος δεν είναι "της στιγμής" για να γίνει, εκπέμποντας το μήνυμα ότι θα υπάρξουν αλλαγές όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και στην οργάνωση της κυβέρνησης.

  "Ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό θα είναι παρεξηγήσιμο. Θα πω δύο φράσεις. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν φτάσει αυτή η στιγμή θα το μάθετε από εμένα...Εάν κάτι μάθαμε αυτούς τους δώδεκα μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Άρα, το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει πολύ μεγάλη σημασία, όπως βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πού πρέπει να γίνουν αναδιάταξης δομών. Και αυτό έχει τη σημασία του. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και την οργάνωση της κυβέρνησης…Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα γίνουν...", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί να πάμε, εκ νέου, σε μία ολική καραντίνα, τονίζοντας ότι άπαντες έχουν αντιληφθεί το κόστος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

  -Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξή του:


  -Αναμφίβολα, η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο όταν είχαμε πια αρκετά δεδομένα να αντιληφθούμε το πρόβλημα της πανδημίας. Ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί έπρεπε να φέρουμε στην πρώτη γραμμή την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι από τη στιγμή που έλαβα αυτή την απόφαση θα οδηγούσα την οικονομία σε μία βαθιά ύφεση. Έκανα τον υπολογισμό και ελπίζω να δικαιωθώ ότι όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο πιο εύκολη θα είναι και η ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη ημέρα...

  -Κερδίζουμε την πρώτη μάχη. Όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η χώρα σήμερα παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από πέντε ή έξι μήνες. Έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει μία αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις...

  -Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ δύο φορές για να προστατεύσω τα σύνορα της χώρας. Ήταν αυτονόητη η απόφαση αυτή και δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα, ενώ αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να κάνω αναλυτικές συζητήσεις με τους ειδικούς και να πάρω μία απόφαση σχετικά νωρίτερα με τις άλλες φορές και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε...

  -Ως προς την υλοποίηση η πιο δύσκολη απόφαση είναι η επάνοδος στην κανονικότητα. Η όλη άσκηση του πώς ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση όσον αφορά στην υλοποίησή της...Ο Ιούλιος θα εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό. Αλλά όσο οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς, τόσο περισσότεροι από τους πολύ λίγους που θα θέλουν να ταξιδέψουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα...Η χώρα εκπέμπει μία εικόνα επαγγελματισμού... όλα όσα κάνουμε εκπέμπουν την εικόνα μιας σοβαρής χώρας...Εάν χρειαστεί θα κλείσουμε και πάλι τις πύλες εισόδου σε συγκεκριμένες χώρες με έξαρση του φαινομένου...

  -Βεβαίως υπήρξαν στιγμές που είπα ότι έκανα λάθος. Ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας...Δε διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Θυμάστε για παράδειγμα την υπόθεση που είχε γίνει με τους διοικητές των νοσοκομείων, όπου πράγματι υπήρχαν στις επιλογές ορισμένα, στελέχη τα οποία δεν είχαν τις προδιαγραφές, για να διοικήσουν ένα δημόσιο νοσοκομείο. Είναι κάτι το οποίο το διορθώσαμε...Σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία που λειτουργεί σωστά ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί και μία τεκμηριωμένη κριτική, ώστε να βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη...Όταν έγινε η συζήτηση και έπρεπε να αναπτύξουμε αυτά τα δύσκολα πρωτόκολλα που αφορούσαν στο άνοιγμα του τουρισμού είχε γίνει μία συζήτηση σχετικά με τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας...Εμείς, στην αρχή, είχαμε υιοθετήσει και την ιδέα των δωματίων καραντίνας. Άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε αυτήν την πρωτοβουλία που είχαμε πάρει πολύ σύντομα, γιατί καταλάβαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε...

  -Η προσοχή μου είναι εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και για αυτό η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο για τη στήριξη της οικονομίας. Και όπως έχουμε αποδείξει, όποτε  χρειάζεται το πακέτο αυτό να ενισχύεται καθώς έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε...Έχουμε τη μεγάλη πρόκληση των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί σε μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί και πρέπει να συμφωνηθεί, να έχουμε στη διάθεση μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας...Η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι να αλλάξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση που είναι κρίση παγκόσμια...

  -Αυτούς τους δώδεκα μήνες αντιμετωπίσαμε κρίσεις και ταυτόχρονα ήμασταν πιστοί στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό. Να προτάξουμε την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές...Παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό και για αυτό θα συνεχίσουμε κατά βάση αυτήν την πορεία...Υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισεκατομμύρια...Μέχρι να έρθουν τα Ευρωπαϊκά χρήματα ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί Πόροι που έχουμε να διαχειριστούμε θα καλύψουν το κενό...Η μεγάλη επιτυχία της πρότασης της Κομισιόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δανείζεται η Ευρώπη και έχουμε απευθείας μεταβίβασης και όχι δανεικά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο...".

  "Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά.

  Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε πως έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

  "Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε, ενώ όσον αφορά στο τηλεφώνημα με τον κ. Ερντογάν εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. "Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές", επεσήμανε. "Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος", υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ