Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουλ-2020 20:49

  Μητσοτάκης: Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες θα χτιστεί η επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

  Μητσοτάκης: Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες θα χτιστεί η επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.15

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τους τρεις πυλώνες επάνω στους οποίους θα δομηθεί η επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ.

  "Ο πρώτος είναι οι υποδομές. Χρειαζόμαστε κρεβάτια εντατικής... Ο δεύτερος είναι οι άνθρωποι. Έχουμε προσθέσει σχεδόν 5.000 προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάναμε εξπρές διαδικασίες. Θα κρατήσουμε αυτήν την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν, για να μείνουν και όχι για να φύγουν...Ο τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιακή επανάσταση και το πώς η τεχνολογία αλλάζει συνολικά την ιατρική...Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες επάνω στους οποίους θα εργαστούμε, για να προχωρήσουμε μπροστά. Παράλληλα, θα δώσουμε ειδική μέριμνα στην Πρωτοβάθμια φροντίδα, που είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας και χρειάζεται να την δούμε από την αρχή, μέσα από μία δημιουργική σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία τα περιστατικά που πρέπει να φτάνουν πραγματικά", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δωρεές. "Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Θέλω να ξέρει ο πολίτης πού πήγαν τα λεφτά του και θέλω να μπαίνει μία ταμπέλα εκεί που έδωσε τα λεφτά του. Και θέλω να υπάρχει και μία αναγνώριση και ένα ευχαριστώ σε όσους έσπευσαν να συνδράμουν στο γενικό καλό", σημείωσε και έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα αφήσει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο. 

  Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην πρώτη γραμμή το στόχο η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κρεβάτια ΜΕΘ. Δώδεκα ανά 100.000 πληθυσμού. "Θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα φτάσουμε από δημόσιες επενδύσεις, από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος, Σταύρος Νιάρχος, από την εμβληματική πρωτοβουλία της Βουλής και αυτή η δέσμευση μας μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε περίπου στα έντεκα με δώδεκα κρεβάτια εντατικής θα έχει γίνει πράξη από την κυβέρνηση...", είπε.

  Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε ψηλά το "κλειδί" της ασφάλειας. "Σήμερα μπορούμε να ανοίγουμε τον τουρισμό μας και να έχουμε αυτές τις ωραίες σκηνές στα αεροδρόμια μας...Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και σε διαβεβαιώ ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, για να το υποστηρίξουμε. Ο ιός δεν έχει φύγει και για αυτό τα βασικά μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται. Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο βήμα. Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και όλοι μαζί θα πορευτούμε προς ένα πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον", τόνισε.

  Η "ταυτότητα" της δωρεάς

  Η δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" έχει συνολικό ύψος 15 εκατομμύρια ευρώ και θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  Πιο αναλυτικά:

  -155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  -Οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

  Η δωρεά του Ιδρύματος καλύπτει το σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

  Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κλινών, αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Ειδικότερα:

  -Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες.

  -Στη Μακεδονία-Θράκη 44 κλίνες.

  -Στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά κλίνες.

  -Στην Κρήτη 25 κλίνες.

  Επισημαίνεται πως το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μέσω της "Πρωτοβουλίας για την Υγεία" καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

  Οι στόχοι

  Η δωρεά του Ιδρύματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός να φτάσει η χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δώδεκα κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα "θωρακίσει" περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

  Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. "Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας  έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο, ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020", σημειώνουν στελέχη.

  Επισημαίνεται ότι η δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το στρατηγικό σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΑΘ συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό, καθώς πρόκειται για μονάδες που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ και να αυξήσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα κρεβάτια σε περίπτωση ανάγκης.

  Παράλληλα και πέρα από τη δημιουργία των νέων κλινών, το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.

  Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020