Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 09:07

  Το τελικό βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα - Ο τουρισμός στην αιχμή της ατζέντας Μητσοτάκη

  Το τελικό βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα - Ο τουρισμός στην αιχμή της ατζέντας Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Πρώτη μας προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζομένων, η στήριξη των δομών υγείας στα νησιά μας και όλα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση κάθε ενδεχόμενου περιστατικού, το οποίο θα κληθούμε να διαχειριστούμε... Είναι σημαντικό για τον τουρισμό μας ότι τα νησιά μας έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι είναι covid free. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να τα κρατήσουμε έτσι. Γιατί αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εφέτος που θα είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη χρόνια και ένα πολύ σημαντικό απόθεμα για την εικόνα της χώρας και για το μέλλον. Κερδίσαμε πολλούς βαθμός αξιοπιστίας και εκτός Ελλάδος"

  Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ, με θέμα: "Οι νέοι που νίκησαν την πανδημία", μόνο τυχαία δεν είναι. Η χώρα προετοιμάζεται για το αυριανό τελευταίο και, συνάμα, κρίσιμο βήμα επιστροφής στη νέα της κανονικότητα, καθώς ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια για τις πτήσεις εξωτερικού, με τον τουρισμό να ανοίγει…όλα τα πανιά του, για να πλεύσει σε αυτό το πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα καλοκαίρι. Στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής; Να κερδηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από μία πίτα, εκ των πραγμάτων, συρρικνωμένη.

  "Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, όπως των Financial Times", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Πλέον το βλέμμα εστιάζει το μείζον ερώτημα. Τι μέλλει γενέσθαι από αύριο για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

  "Ο κατάλογος των χωρών, από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, θα οριστικοποιηθεί σήμερα, μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης", σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης.

  Μηνύματα Μητσοτάκη

  Σε ένα…μίνι υπουργικό συμβούλιο, πριν τη σημερινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό τέμπο της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα.

  "Η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων…Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ευρεία σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.

  Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων, ενώ το ίδιο μήνυμα αναμένεται να στείλει και στην πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που θα συνταχθεί από τις Βρυξέλλες, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δε θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

  Η ατζέντα του υπουργικού

  Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα έρθει στην πρώτη γραμμή ο μεγάλος κύκλος των νομοσχεδίων, τα οποία θα ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

  -Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.

  -Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

  -Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

  -Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας .

  -Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

  -Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.

  -Εισήγηση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021.

  -Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

  -Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

  -Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μίας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  -Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

  -Εισήγηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ