Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 09:21

  Κυβερνητικό ντεμαράζ για την ψήφιση νομοσχεδίων

  Κυβερνητικό ντεμαράζ για την ψήφιση νομοσχεδίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Δουλειά, δουλειά, δουλειά". Μόλις λίγες ημέρες από το ορόσημο της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει το μήνυμα της συνεχούς παραγωγής έργου σε όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής. Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός συγκαλεί ακόμα μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη διάρκεια του…ραντεβού της κυβερνητικής ομάδας θα τεθούν επί τάπητος τα νομοσχέδια, που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως για παράδειγμα, αυτό για τις πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και για τα πλαστικά μίας χρήσης, στον απόηχο των σχετικών πρωτοβουλιών, τις οποίες έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και παρουσιάστηκαν στον κ. Μητσοτάκη, το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

  Όπως και στην επέτειο της επικράτησης στις ευρωεκλογές, έτσι και σε αυτήν της 7ης Ιουλίου δεν υπάρχουν, όπως επισημαίνουν στελέχη, περιθώρια για πανηγυρικές εκδηλώσεις. Με τη χώρα να βρίσκεται στην κρίσιμη καμπή της μετάβασης στη νέα κανονικότητα, το πλάνο έχει στον ορίζοντά του μόνο την ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού momentum. Το…αποτύπωμα, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη, αυτούς τους δώδεκα μήνες της "γαλάζιας" διακυβέρνησης δείχνει ανάγλυφα το "πιστεύω" του. Όπως, άλλωστε, υπενθυμίζουν παράγοντες, ο ίδιος, ακόμα και το βράδυ της 7ης Ιουλίου του 2019, επέλεξε να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη δήλωση από τα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς και όχι από το Ζάππειο Μέγαρο.

  Και άλλα βέλη στη φαρέτρα

  Μία καμπάνια που θα…τρέξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνοντας κομβικές στιγμές αυτών των πρώτων 365 ημερών της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, θα υπενθυμίζει της εφετινή επέτειο. Γιατί, κατά τα λοιπά, οι μεγάλες προκλήσεις στη μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας εποχή απαιτούν προσήλωση στους στόχους. Ναι μεν η ύφεση στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται μεγάλη, ωστόσο κοινή πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το 2021 μπορεί να αποτελέσει έτος ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Μία ανάπτυξη που θα "αγκαλιάζει" το σύνολο της κοινωνίας, η στήριξη της οποίας αποτέλεσε αιχμή του κυβερνητικού δόρατος, μέσα από μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και των επιχειρήσεων.

  "Στήριξη". Λέξη-αιχμή σε όλη αυτήν την πορεία στο πρωτόγνωρο και, συνάμα, δύσβατο για τα παγκόσμια δεδομένα μονοπάτι. Η κυβέρνηση προτάσσει ένα δυναμικό μείγμα πολιτικής. Διατηρεί σε εφαρμογή πρακτικές που έφεραν αποτελέσματα τις δύσκολες ημέρες της υγειονομικής καταιγίδας και το πλαισιώνει με μία σειρά από επίκαιρες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που μπορεί να επεκταθούν. "Εφεδρείες" που μπορεί να…πέσουν στη μάχη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

  "Είμαστε εδώ να δούμε εάν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και εάν αυτή είναι απαραίτητη πιστεύω ότι, προς τα τέλη Ιουλίου, δε θα διστάσουμε να τη δώσουμε. Διότι, εάν κάτι έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχουμε. Για να μπορέσουμε να απαλύνουμε όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς κρίσης", διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

  Η…βεντάλια ανοίγει συνεχώς. Στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου, το οποίο απασχολεί όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία. Παράλληλα, πιθανό θεωρείται να τεθούν στο…μικροσκόπιο τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", που έχει τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο να μη χαθούν θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση. 

   Έχοντας εκφράσει, στο μεταξύ, την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, "η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης και δε γίνεται να πάμε κάτω από αυτό", ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το φάσμα των συνομιλιών του, με πτυχές την οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενόψει της επόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Όταν και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν...ραντεβού με την ιστορία, καθώς καίριο ζητούμενο είναι να βγει…λευκός καπνός για την ενίσχυση των οικονομιών. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν και είχε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

  "Θα έχει η χώρα στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Κονδύλια, τα οποία ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, τουλάχιστον όταν ξεκινήσαμε αυτές τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από κάποιους μήνες. Συζητήσεις που εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε για τα καλά να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους…Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα να μην πάει χαμένη", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ