Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 16:09

  Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Το παρασκήνιο της συνομιλίας

  Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν - Το παρασκήνιο της συνομιλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:41

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν λίγο νωρίτερα. 

  Όπως σημειώνουν  κυβερνητικά στελέχη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

  Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών κλείστηκε μετά από συνεννόηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβειρας Ελένης Σουράνη  με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επί τάπητος βρέθηκαν ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως η πανδημία και το άνοιγμα των ροών από τις δυο χώρες υπό το φως της σχετικής συζήτησης που έχει ανοίξει εντός της ΕΕ και σχετίζεται με το άνοιγμα των συνόρων σε τρίτες χώρες. 

  Όπως επισημαίνεται η Ελλάδα δεν είναι κατ΄αρχήν αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών με τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

  Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά από πολλούς μήνες που έρχεται για να σπάσει τον πάγο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει και η συγκυρία επιβάλλει αυτή τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. 

  Παράλληλα, τονίζουν ότι αυτοί οι δίαυλοι και η συνεννόηση δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση "εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας". 

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Star", στις 25 Μαΐου είχε τονίσει:

  "Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ