Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 09:15

  Το "έχουμε ραντεβού με την ιστορία" του Κ. Μητσοτάκη και η επόμενη κομβική Σύνοδος Κορυφής

  Το "έχουμε ραντεβού με την ιστορία" του Κ. Μητσοτάκη και η επόμενη κομβική Σύνοδος Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στο πεδίο-αιχμή της οικονομίας στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είτε με κινήσεις για τη στήριξη κομβικών κλάδων, όπως ο τουρισμός, είτε με μέτρα για τη θωράκιση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, το κυβερνητικό επιτελείο πορεύεται σε ένα καλοκαίρι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα, με τα μηνύματα για τη δυναμική επανεκκίνηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2021 να ορίζουν δημόσιες παρεμβάσεις και επισημάνσεις στελεχών.

  Τρία εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, Συνόδου Κορυφής, όλα δείχνουν ότι, για να βγει…λευκός καπνός από την καμινάδα, θα απαιτηθεί το δια ζώσης… ραντεβού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τοποθετείται χρονικά περί τα μέσα Ιουλίου. Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά την προετοιμασία του για το συγκεκριμένο ορόσημο, στον απόηχο των ηχηρών μηνυμάτων που έσπευσε να στείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους ομολόγους του.

  "Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν. Πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Δε γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης", τόνισε, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης.  Η Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και στις πρωθυπουργικές αναφορές, επιμένει:

  -Να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

  -Να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.

  "Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή, ενώ ζήτημα ημερών πρέπει να θεωρείται και η κατάρτιση του στρατηγικού πλάνου από την επιτροπή Πισσαρίδη, το οποίο θα θέτει τις βάσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και του συνόλου των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από τις Βρυξέλλες.

  Οι τελικές προτάσεις της επιτροπής αναμένεται ότι θα λάβουν… σάρκα και οστά πριν τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι  τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και αποτελούν προμετωπίδα της κυβερνητικής στρατηγικής για την επόμενη τριετία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ