Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Ιουν-2020 08:11

  Κυβερνητικές κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα

  Κυβερνητικές κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη… βεντάλια των διπλωματικών ενεργειών και των παρεμβάσεών της στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου διευρύνει η Αθήνα.

  Μετά το ορόσημο της υπογραφής συμφωνίας με την Ιταλία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται τώρα σε έτερα… πολύπλοκα ύδατα. Στόχος της πολυδιάστατης πολιτικής, που εξελίσσεται συνεχώς είναι η χώρα μας να διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων, σε μία κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή μας. Παράλληλα, η στρατηγική των πολλαπλών κινήσεων έρχεται, προκειμένου όχι μόνο να ακυρώσει στην πράξη το "παράνομο" μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να αναδείξει την προκλητικότητα της γείτονος, την οποία ο πρωθυπουργός κάλεσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, να εγκαταλείψει τα "νέο-οθωμανικά της όνειρα".

  Ο κ. Μητσοτάκης είχε ακόμα μία ευκαιρία να θέσει επί τάπητος την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας. Αρχικά, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αμέσως μετά, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου", τόνισε. Ζήτησε, δε, το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

  "Ήταν ημέρες έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανέπτυξαν στοχευμένες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο: Για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών καΙ την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη  της κοινωνίας μας", αναφέρουν παράγοντες.

  Πλήρης ικανοποίηση

  Στον απόηχο της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των πρωθυπουργικών συζητήσεων.

  "Ήταν ένα εξαιρετικής σημασίας, αλλά και εξαιρετικής επιτυχίας ταξίδι. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι αυτή η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, είναι αποκαλυπτικό και το γεγονός ότι συνοδευόταν από οκτώ υπουργούς, οι οποίοι είχαν σημαντικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους", σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Πέραν των θεμάτων-αιχμή (αυτά δηλαδή που σχετίζονται με την ενέργεια και την επανεκκίνηση του τουρισμού) τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν προς πολλαπλές κατευθύνσεις και, μάλιστα, ορισμένα από αυτά έδειχναν και προς την Άγκυρα για την παραβατική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

  "Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας. Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

  Θετικά σημεία

  Από την πλευρά του, το Ισραήλ, "ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή", όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. "Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα", αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Αλλά και στα έτερα θέματα, που αποτέλεσαν πεδίο διεξοδικών συζητήσεων, η Αθήνα δεν κρύβει το θετικό τέμπο που διαμορφώθηκε:

  -Στην οικονομία, για παράδειγμα, υπήρξαν συμφωνίες και επαφές με ισχυρούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα. Επομένως, η προσδοκία για το οικονομικό όφελος είναι ισχυρή.

  -Στο μέτωπο του κλάδου-πυλώνα για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό, το μήνυμα ασφάλειας και το πρωθυπουργικό κάλεσμα "ελάτε στην Ελλάδα" ακούστηκαν ηχηρά. "Κάθε χρόνο έρχονται στη χώρα μας για διακοπές περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί. Στοιχείο που σημαίνει ότι προσδοκούμε εφέτος, σε αυτό το πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα καλοκαίρι, ένα μεγάλο κομμάτι τουριστών να έρθει από εκεί", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Μιας και ο λόγος για επενδύσεις, πάντως και με τη χώρα να οδεύει προς τη νέα της κανονικότητα, το κάλεσμα του πρωθυπουργού είναι συνεχές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει στην προμετωπίδα των δημόσιων παρεμβάσεων, το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησής του. "Η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τρία χρόνια έως τις επόμενες εκλογές. Άρα, έχουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων", ανέφερε, στην τηλεδιάσκεψη της "Bloomberg" και μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ