Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 16:20

  Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο της πρότασης της Κομισιόν

  Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο της πρότασης της Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Με μηνύματα για την πρόταση της Κομισιόν περί του Ταμείου Ανάκαμψης και την αυξημένη παραβατικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο συνόδευσε την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός. 

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισε ως ένα "πολύ καλό σημείο εκκίνησης". Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις ιστορικές ευθύνες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι "άπαντες πρέπει να γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε" εάν η αντίδραση δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται.

  "Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν. Πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Δε γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. "Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα", ανέφερε και, εστιάζοντας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

  Η προκλητικότητα της Άγκυρας

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος είχε τονίσει στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

  "Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου", σημείωσε και ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ