Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 13:16

  Σ. Πέτσας: Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

  Σ. Πέτσας: Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ότι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπουν ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και άλλες μεγάλες χώρες. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".

  Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να φέρει στο προσκήνιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας.

  "Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο προχωρούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...Εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειες της, ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως εταίρος σταθερός, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε και όχι κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο...", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας.

  "Ο πρωθυπουργός θέτει  το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora. Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας και είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια...Σε αυτή τη φάση αναδεικνύουμε όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...", διεμήνυσε, εκ νέου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

  Εστιάζοντας στην πολυεπίπεδη στρατηγική της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. "Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη  της κοινωνίας μας", ανέφερε. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τις εκεί συνομιλίες ως "ένα σημαντικό βήμα" ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. "Η συζήτηση με την Αίγυπτο είναι μία συζήτηση που διαρκεί τα τελευταία 15 με 16 χρόνια. Επομένως, όταν έχουμε μία οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης με την Ιταλία, αυτό δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με άλλες χώρες της περιοχής. Για αυτό λέμε ότι ξαναπιάνουμε το νήμα υπό το φως και των εξελίξεων σε ένα καλό κλίμα", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το βλέμμα στραμμένο στις συνεχείς κινήσεις της Αθήνας στη γεωπολιτική σκακιέρα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ