Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 07:51

  Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφή

  Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα. Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ, για τα αποτελέσματα της οποίας κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να φέρει στην πρώτη γραμμή της παρέμβασής του δύο ζητήματα-αιχμή για την ατζέντα της χώρας. Το πρώτο σχετίζεται με την ανάγκη να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δεύτερο, με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στον απόηχο των ηχηρών μηνυμάτων που ο ίδιος έστειλε, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

  Όπως έπραξε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έτσι και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η χώρα μας έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ έχει ζητήσει να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

  "Τα χρήματα αυτά, η κυβέρνηση θα τα επενδύσει, για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Τα ποσά αυτά είναι πολύ σημαντικά, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε σημαντικές δράσεις, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η κατάρτιση των εργαζομένων μας, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές συνθήκες, σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια. Να χρηματοδοτήσουμε ακόμα βασικές μας υποδομές, περιβαλλοντικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, φράγματα, στα οποία δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Να χρηματοδοτήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους", έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.

  Στο προσκήνιο η παραβατικότητα της Τουρκίας

  Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδική αναφορά και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο. Μιλώντας στο...από τηλεδιάσκεψης ραντεβού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, αναδεικνύοντας την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δε μπορεί να επιτραπεί μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείο-αιχμή των θέσεων της Αθήνας είναι ότι η αντίδραση των Βρυξελλών δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και αυτό αναμένεται να επισημάνει και στη σημερινή του παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ