Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουν-2020 10:54

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι διπλωματικές επαφές θωρακίζουν τη χώρα

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι διπλωματικές επαφές θωρακίζουν τη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και το πακέτο βοήθειας της ΕΕ μίλησε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

  Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ είναι αυταπόδεικτη, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στη γειτονική χώρα, ενώ ήταν και το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον κορωνοϊό. 

  "Οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει μια σχέση στρατηγικής σημασίας" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο έγιναν από όλους τους πρωθυπουργούς των τελευταίων δέκα ετών, με πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου. 

  Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η συνεργασία δεν κινείται στον αντίποδα του άξονα Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά είναι μια αυτοτελής σχέση που ενώνει τις δύο χώρες σε πάρα πολλά ζητήματα", προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές πολιτικές απόψεις και στενές οικονομικές σχέσεις στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού. 

  Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις συζητήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο -όπου θα βρεθεί απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- υπογραμμίζοντας ότι έχουν αντικειμενικό αποτέλεσμα. "Αυτές οι συζητήσεις θωρακίζουν τη χώρα, αποκτάμε πολλούς συνομιλητές και καταρτίζεις συμφωνίες όπως αυτές για τις ΑΟΖ, αλλά και βοηθούν ώστε να κινητοποιηθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις –όπως συνέβη στον Έβρο" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

  Αναφορικά με τις συζητήσεις για την κατάρτιση συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, αλλά ότι θα προχωρήσουν περισσότερο οι συζητήσεις που είχαν σταματήσει το τελευταίο διάστημα και λόγω του κορονοϊού. 

  Τέλος, για το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να λάβει άνω των 72 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι "είναι 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο του 2021 – 2027, τα οποία χωρίζονται σε 20 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο και 20 δισ. ευρώ τα ΕΣΠΑ και άλλα 32 δις από το Πακέτο Ανάκαμψης". 

  "Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εξυπηρετούν τους δύο βασικούς στόχους της ΕΕ: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη" ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης για τους άξονες χορήγησης των χρημάτων αυτών. 

  Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πρόταση της Κομισιόν και πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. "Υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών για τον τρόπο χορήγησης των χρημάτων αυτών, αλλά και για τη μέθοδο κατανομής" συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

  Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι ο στόχος παραμένει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία τον Ιούλιο, όταν και θα έχει αναλάβει η Γερμανία της ηγεσία της ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα κινδυνεύσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ