Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 17:50

  Τσίπρας σε ΣΕΒ: Η χώρα ήταν σε ύφεση πριν την πανδημία- Καταστροφική η συνταγή της αδράνειας

  Τσίπρας σε ΣΕΒ: Η χώρα ήταν σε ύφεση πριν την πανδημία- Καταστροφική η συνταγή της αδράνειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Βρίθουσα αιχμών τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΕΒ ήταν η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, όπου επανέλαβε την κριτική του ότι εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν ακόμη ξεσπάσει η Πανδημία. 

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, η κυβέρνηση ακολούθησε την καταστροφική συνταγή της αδράνειας χωρίς να λάβει έγκαιρα εμπροσθοβαρή μέτρα για να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της κρίσης. 

  "Ήδη ως την έναρξη της πανδημίας:
  Η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες.
  Η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 19", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας , ο οποίος παράλληλα δεν φείσθηκε αιχμών για τις θέσεις του ΣΕΒ σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά. 

  Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, χαρακτήρισε δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, την οικονομία και διατράνωσε πως: "Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020".
   

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε για:  

  ΣΕΒ

  *Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι: 
  • Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
  • Ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων
  • Η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού
  • Η διευκόλυνση των απολύσεων 
  Μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης.

  *Ο ΣΕΒ με τη νέα του ηγεσία, έχει κρίσιμο ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα. Και θα κληθεί να βαδίσει σε έναν από τους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά του. Ο ένας είναι να επιλέξει τη συμπόρευση με την παραδοσιακή συνταγή της καταστροφής. 
  Με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις απολύσεις, τις υφεσιακές πολιτικές. Ο άλλος δρόμος είναι να αναγνώσει ψύχραιμα και ενδελεχώς τη συγκυρία και τις μελλοντικές εξελίξεις και να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή. 

  *Εσείς φυσικά θα κάνετε τις επιλογές σας. Όμως καλό είναι να θυμάστε, ότι πολλές φορές, για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χρειάζεται να υπερβείς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος μας θα είναι γόνιμος, δημιουργικός, ακόμα και έντονος αλλά πάντα με σεβασμό στη γνώση και την εμπειρία ανθρώπων που δραστηριοποιούνται χρόνια στην αγορά.

  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Η επιλογή της μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας.

  Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία. 

  Πως θα σταθεί ένα ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές; 
  Πως θα ανταγωνιστεί ένα προϊόν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, του οποίου η παραγωγή έχει επιδοτηθεί; 

  Οικονομία


  Σήμερα απαιτείται μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης.
  Ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια, έκανε ο ελληνικός λαός και πέτυχε να ανασχέσει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
  Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020.
  Επενδύσεις 

  *Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας.  Την αξιοποίησε ; Ή την πέταξε στα σκουπίδια.

  *Σήμερα, η Ελλάδα δεν στηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της. Δεν επενδύει στις υποδομές της.
  *Δεν προστατεύει τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία. 
  *Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν για να περιορίσουν τη ζημιά.

  Κυβέρνηση

  *Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει επιτυχημένα, τα πάντα στην επικοινωνία.


  *Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιο σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year. Και σα να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας.

  *Σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης. Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και φιλοδοξία  ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

  *Ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει τη μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο.
  Τροπολογίες που σε εμάς ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, μέσα από έναν έντιμο διάλογο. Φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει μαζί σας αυτές τις τροπολογίες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση 

  Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ:  

  *Περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, όπως ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  *Στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ολική προστασία των αδύναμων που θα βιώσουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης.

  *Απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο.

  *Συγκρότηση ενός "σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις", ενός εγγυοδοτικού προγράμματος δηλαδή με εγγυήσεις από 80 ως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις.

  *Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. 

  Τράπεζες 

  *Ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της "ομαλότητας" για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας. 

  *Ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο. 
  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει, μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ. 
  Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο. 
  Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες.

  Βιομηχανία

  Είναι σημαντικό να επενδύσουμε και στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί μικρότερο μέρος προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το τριτογενή τομέα. 
  Η ενίσχυση του κλάδου όμως θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, άρα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Ο Τσίπρας, οι νέοι στόχοι, οι "παλιές αγάπες" και ο "μετασχηματισμός"του ΣΥΡΙΖΑ

  -Στηρίζει Παπαδημούλη ο Φίλης λόγω... συμμαχίας στα εσωκομματικά

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ