Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 12:40

  Εκνευρισμός Τσίπρα για τα περί "σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής"- Θετικά τα νέα μέτρα αλλά...

  Εκνευρισμός Τσίπρα για τα περί "σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής"- Θετικά τα νέα μέτρα αλλά...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Θετικά βρήκε μεν ο Αλέξης Τσίπρας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αλλά ελλιπή τα έκρινε συνολικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας λύσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και τη μείωση των ενοικίων. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, στην δευτερολογία του, σχολίασε εμφανώς εκνευρισμένα  την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι αντιπολιτεύεται μια δήθεν νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν υπάρχει, καθώς εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές ένεκα της πανδημίας. 

  "Σήμερα θέλετε να παραστήσετε τους σοσιαλδημοκράτες. δεν είναι εδώ και η κ. Γεννηματά να αρχίσει να φωνάζει", είπε, επέστρεψε στον αυτοπροσδιορισμό του "Εμείς είμαστε αριστεροί, προοδευτικοί με κοινωνικό πρόσημο" και επέμεινε ότι τελικώς ότι οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι "ιδιοκτησία" της Ν.Δ. 

  "Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δε σας ανήκει ιδεολογικά. Δεν έχετε την ιδιοκτησία πολιτικών που στηρίζουν την Δημόσια Υγεία και οικονομία. Δεν είναι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο αυτές που εκπροσωπείτε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εν πολλοίς τα έκρινε ως θετικά αλλά ανεπαρκή, αναφέροντας: "θετικά" τα μέτρα που ανακοινώσατε. Όμως αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι επιταγές. Πώς θα καλυφθούν αυτές;  Τι να κάνουν οι 75 μέρες που δώσατε παράταση; Με τα ενοίκια τι θα γίνει; Η έκπτωση φόρου 2% σε εφαπαξ πληρωμές οφειλών. ποιους οφεεί αυτό; Αυτούς που έχουν στα μπαούλα του, λεφτά".

  Περιοριστικά μέτρα

  Ο κ. Τσίπρας πάντως, επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι ο Πρωθυπουργός θα φέρει περιοριστικά μέτρα είτε τον Απρίλιο του 2021 είτε το Φθινόπωρο του ίδιου έτους, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη για παρουσίαση μιας επίπλαστης θετικής εικόνας της οικονομίας της χώρας. 

  Τούτο το απέδωσε σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης περί προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, για να "δραπετεύσει", ως (ξανα)είπε:

  "Αναφερθήκατε στο Eurogroup . Αυτά τα συμπεράσματα εκτός από τα καλά λόγια, τα έλεγε και το 2010-2015, λέει ότι δεσμεύεστε για πλεόνασμα το '21. το υπογράψατε αυτό; δεσμευτήκατε; θα έχουμε πλεόνασμα το '21. Σας δεσμεύει και για την άρση της προστασίας της Α κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020. 

  Αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε διαπραγμάτευση για το ποσό των μέτρων λιτότητας που θα φέρετε τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβρη του 2020. Αυτή είναι η εικόνα. Την ωραιοποιείτε για να πάτε σε εκλογές; πηγαίνετε να δείτε τι θα πάθετε μόλις κάνετε το απονενοημένο διάβημα". 

  Το μόνο στο οποίο αναφερθήκατε ήταν ο δείκτης αισιοδοξίας PMI στις αγορές και ότι η χώρα εξαιτίας της εικόνας αξιοπιστίας που έχτισε 4,5 χρονια επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσβαση στις αγορές. 

  "Απολογία" σε μεσαία τάξη

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, "απολογήθηκε" για δεύτερη φορά (πρώτη, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας) για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από την Κυβέρνησή του:

  "Πλάτη για να βγούμε από την κρίση έβαλε η μεσαία τάξη, όσοι πλήρωναν φόρους. Αλλά ο στόχος ήταν εθνικός: Να πιάσουμε τους στόχους. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια όμως, κάναμε διορθώσεις", είπε, διεκδικώντας να εμφανιστεί ως φίλια δύναμη στους μικρομεσαίους. 

  Νωρίτερα το Capital.gr, μετέδιδε για την πρωτολογία του κ. Τσίπρα: 

  Με αιχμή τους μικρομεσαίους, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση για την Οικονομία, επαναλαμβάνοντας την επωδό των τελευταίων ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε " το καράβι σε ξέρα πολύ πριν από τον κορονοϊό".

  Ο κ. Τσίπρας , μιλώντας από βήματος Βουλής στην ώρα του Πρωθυπουργού  για την ερώτηση που υπέβαλε στον κ. Μητσοτάκη για την Οικονομία, δεν φείσθηκε πυρών για την Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική, πλειοδοτώντας σε μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ( ως έκανε ήδη από το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι Ι και ΙΙ), περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία που θα ακολουθήσει η πραγματική Οικονομία της χώρας, τους προσεχείς μήνες. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε για την Οικονομία 

  *Παραλάβατε οικονομία για 12 τριμηνα με θετικους αναπτυξιακούς ρθμούς και ενώ λέγατε ότι σέρνεται η οικονομία πετύχατε τον οκτβρη του 2019 να την βυθίσετε στην ύφεση. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορονοιού αλλά δικό σας "επίτευγμα". το Δ τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα έχει την χειρότερη απόδοση από τις 27. Η πανδημία σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. 

  *Η  πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων.
  Και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Αυτοί που έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβρη, ό,τι εισέπρατταν τα κατέθεταν στα καταστήματα του Νομού τους.

   
  * Περικόψατε Δημόσιες Επενδύσεις,  Ακυρώσατε μεγάλα έργα υποδομής

  * Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2019, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση. 

  *Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δις. Πού πήγαν;  Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δις. 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών 
  και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δις μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων. Αυτά είναι 14 δις όχι 24. 

  * Αφού για το 2020 δεν υπάρχουν περιορισμοί γιατί δεν αξιοποιείτε μέρος των ταμειακών διαθεσίμων για να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και την Εργασία; Έχετε επιλέξει να χρηματοδοτήσετε την αναστολή της εργασίας αντί για την ίδια την Εργασία. 

  * Στο ΤΕΠΗΧ 2 μόνο 53.000 επιχειρήσεις έχουν μπει. Ανάμεσα στην Πολιτεία και τις επιχειρήσεις έχετε βάλει μεσολαβητή τις Τράπεζες. 16 δις διοχευτεύτηκαν από την ΕΚΤ από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ. 

  * Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κομισιόν 23 εκατ , θετικό και μεγαλύτερο των προσδοκιών μας σας αφαιρεί τη δικαιολογία να αντιμετωπίσετε εμπροσθοβαρώς την κρίση για να μην ξεμείνετε από πυρομαχικά. Ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση πριν από την πανδημία.

  Εισόδημα έκτακτης Ανάγκης

  Στο ίδιο πλαίσιο, επανέφερε την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περί του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, χαρακτηριζοντάς το ως  μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα
  Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ