Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 07:40

  Αυτά είναι τα σημεία-κλειδί της σημερινής παρέμβασης Μητσοτάκη στη Βουλή

  Αυτά είναι τα σημεία-κλειδί της σημερινής παρέμβασης Μητσοτάκη στη Βουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

   

   

   

   

   

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στη Βουλή και στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού μεταφέρεται σήμερα το πρωί το ενδιαφέρον για το πολιτικό σκηνικό.

  Ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μία παρέμβαση, η οποία θα αποτυπώσει τα βήματα της Ελλάδας προς τη δυναμική ανάπτυξη του 2021.

  Το μέσο, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις θα είναι, όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης αξιοπιστίας της, καθώς και το συνεχές άνοιγμα του στρατηγικού κύκλου των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζεται και στο κόστος δανεισμού. Στην κυβέρνηση στέκονται ιδιαίτερα στα "εξαιρετικά", όπως χαρακτηρίζονται, αποτελέσματα της προχθεσινής έκδοσης 10ετους ομολόγου.

  "Αντλήθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1,57%, που είναι περίπου ίσο με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης, του περασμένου Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερο, πιο κάτω από το μισό της έκδοσης του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Και τα στοιχεία αυτά  αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Αυτή είναι η προτεραιότητά μας

  Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή θα καταλάβει και το πλαίσιο της πολιτικής, που εφαρμόζεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

  "Οι αγορές εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και καταλαβαίνουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες, ώστε να υποστηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά για να προστατευθούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα σοφά και το έχουμε πράξει. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα στήριξης: 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Κύριος στόχος μας ήταν να στηρίξουμε την απασχόληση", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας αργά χθες το απόγευμα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. "Σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα "πυρομαχικών”, διότι δε γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Και, φυσικά, μολονότι η ευρωπαϊκή πρόταση είναι πολύ φιλόδοξη και τολμηρή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Άρα, δε μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα. Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο και μετά θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχουμε, προκειμένου να κινηθούμε και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο", συμπλήρωσε.

  Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τα επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του Προγράμματος "Συν-Εργασία" (από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται) ο κ. Πέτσας απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το... momentum της παρέμβασης. "Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους. Νοιαζόμαστε για τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε να είναι στη θέση τους για να συμμετέχουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας  και τα οφέλη της. Επίσης, μπορούμε. Και μπορούμε για τέσσερις λόγους. Αντλήσαμε 3 δισ. ευρώ από την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου. Προχωρούμε στην έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, υποτετραπλάσιο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης", είπε.

  Κυβερνητικά στελέχη, στο μεταξύ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζουν ότι αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα τεσσάρων παραγόντων. Όπως επισημαίνουν:

  -Αναγνωρίστηκε, από όλους, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

  -Εκθειάστηκε "η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της".

  -Επιβεβαιώθηκαν η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, καθώς και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

  -Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ