Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 13:13

  Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Μισέλ - Επί τάπητος η αποτελεσματικότητα της "Επιχείρησης Ειρήνη"

  Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Μισέλ - Επί τάπητος η αποτελεσματικότητα της "Επιχείρησης Ειρήνη"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την αποτελεσματικότητα διεθνών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η "Επιχείρηση Ειρήνη", θα φέρει στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα έχει το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  Παράλληλα, στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020, με έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα, σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο πρωθυπουργός στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι η συμφωνία της Αθήνας με τη Ρώμη για τον καθορισμό ΑΟΖ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτές και με την Τουρκία. "Πάντα βασιζόμαστε στο Διεθνές δίκτυο και εν προκειμένω στο Διεθνές δίκαιο της θάλασσας", επεσήμανε ο κ. Πέτσας. 

  Στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. "Είναι θετικό το γεγονός ότι -στην πλειονότητά του- ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται, δηλαδή, καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας. Η συμφωνία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αίρει με γόνιμο τρόπο, μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η συμφωνία συνοδεύεται από την Κοινή Δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου, που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. "Συνοδεύεται, επίσης, από Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλιευτική πολιτική, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της  Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.  Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα. Και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας", συμπλήρωσε.

  Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση γενικά με τις ροές και είναι έτοιμη δράσει, είτε αυτό αφορά στην ξηρά, είτε στη θάλασσα.

  "Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε μειωμένες ροές. Τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός είναι απαραίτητη η εγρήγορση των αρχών σε όλα τα επίπεδα και στην ξηρά και στη θάλασσα", είπε ο κ. Πέτσας.

  "Έχουμε πει πολλές φορές ότι το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κάτι που αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο...Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. "Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα που το έχουμε αναδείξει. Είναι ένα διεθνές ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε και τέτοιο είναι. Είναι πολύ θετικές οι δηλώσεις οι τελευταίες και από την αμερικανική πλευρά αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και στους Τούρκους, αλλά και τον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία", τόνισε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ