Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 13:02

  Σακελλαροπούλου: Κληρονομιά της Ελλάδας από την πανδημία, ο σεβασμός της διεθνούς κοινής γνώμης

  Σακελλαροπούλου: Κληρονομιά της Ελλάδας από την πανδημία, ο σεβασμός της διεθνούς κοινής γνώμης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα διδάγματα της πανδημικής κρίσης και στις ευκαιρίες που ανέδειξε αυτή εστίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που θα λάβει χώρα διαδικτυακά, από σήμερα έως την Παρασκευή.

  Η χώρα μας προσαρμόστηκε ταχύτατα και επιτυχώς στις συνθήκες της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας το πρώτο κύμα του κορονοϊού με αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και εξαιρετική αποτελεσματικότητα, σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου. Το κράτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και η Ελλάδα τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης. Κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση είναι μια νέα, θετική διεθνής εικόνα της χώρας και μια αίσθηση ότι και στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

  Η ΠτΔ τόνισε ότι η θωράκιση του συστήματος υγείας είναι το πεδίο στο οποίο κρίνεται και σφυρηλατείται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία. Η πανδημία κατέδειξε ότι η καλή οργάνωση και προετοιμασία, η ταχεία διαχείριση κρίσεων, ο σχεδιασμός πολιτικής με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. 

  Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία

  Όπως ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, οι κρίσεις έχουν θετική συμβολή όταν μετασχηματίζονται σε διδάγματα για τη ζωή. Η χώρα μας μετέτρεψε μια δεινή κρίση σε ευκαιρία: ενισχύθηκαν οι δομές του κράτους κάνοντας άλματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Συγκροτήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο δημόσιες υποδομές και πλατφόρμες για να επιτρέψουν τη λειτουργία της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της συλλογικής ζωής εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το 2020 θα καταγραφεί ως έτος κατά το οποίο η Ελλάδα μείωσε δραστικά το χάσμα ψηφιακού αλφαβητισμού που τη χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. 

  Η κρίση ήταν μια άσκηση κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης. Ήταν μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε, να επανεκτιμήσουμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

  Η Ευρώπη επιστρέφει

  Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στη μετάβαση σε μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δράσης, αλλά ένα παγκόσμιο κάλεσμα. Το στοίχημα είναι εάν μετά τη λήξη της καραντίνας θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε χαμηλά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αν μπορούμε να αγγίξουμε το στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

  Η κρίση, σύμφωνα με την ΠτΔ, γίνεται επίσης ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης. Μετά από αρχικούς δισταγμούς και αμφιθυμίες, η ΕΕ είναι ξανά στο προσκήνιο.

  Με το τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις οικονομίες της, η ευρωζώνη αποδεικνύει εμπράκτως την αλληλεγγύη αλλά και το ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης που τη διακρίνει. "Όσοι στοιχημάτισαν στην αποτυχία της ΕΕ, θα διαψευστούν", τόνισε η ΠτΔ και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη επιστρέφει. Κερδίζει το στοίχημα της αλληλεγγύης και της συνοχής".

  Παρολ'αυτά, η κ. Σακελλαροπούλου αναγνώρισε ότι ζούμε σε μια διεθνή πραγματικότητα παγκόσμιων προκλήσεων και αποσταθεροποίησης και τόνισε την ανάγκη της υπεράσπισης του διεθνούς κράτους δικαίου και των πολυμερών θεσμών, οργανισμών και συμφωνιών που εξασφαλίζουν δεκαετίες τώρα την παγκόσμια ειρήνη. Η πολυμερής συνεργασία, το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και οργανισμοί αποτέλεσαν έργο σοφίας της ανθρωπότητας μετά την εμπειρία δύο καταστροφικών παγκοσμίων πολέμων, είπε χαρακτηριστικά.

  Αναστασία Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ