Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 10:28

  Θ. Σκυλακάκης: Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο αγώνα να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις

  Θ. Σκυλακάκης: Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο αγώνα να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις μοιάζουν με υπερβακτήρια που πέρασαν όλα αυτά που πέρασαν επί δέκα χρόνια ύφεσης και επιβιώνουν και τώρα τρώνε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε έναν μεγαλύτερο αγώνα για να τις κρατήσουμε ζωντανές, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη. Όπως είπε μάλιστα η κυβέρνηση κρατάει διαθέσιμους πόρους ώστε να μπορεί να επιλύει προβλήματα.

  Ο υπουργός αναγνώρισε το τεράστιο πρόβλημα που έχουν επιχειρήσεις ως προς τον τραπεζικό δανεισμό λέγοντας ωστόσο ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή μπήκε με την λογική ότι αυτοί οι εθνικοί πόροι έχουν τις δεσμεύσεις που έχουν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

  Και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα "αυτά που συνέβησαν το 2007 με τα πυρόπληκτα "που τώρα ζητούν να τα επιστρέψουν. Δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα για να λυθεί", τόνισε σε απάντηση του βουλευτή Καιρίδη ο οποίος του έθεσε το πρόβλημα των "προβληματικών" επιχειρήσεων. "Το ότι χιλιάδες επιχειρήσεις άντεξαν την περίοδο 2010-2012 και μετά 2015-2019 χωρίς ουσιαστικά τράπεζες τις καθιστά ήρωες", υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

  "Είναι ήρωες και δεν μπορεί να δημιουργείται σύγχυση με διάφορα,  άκουσα πρόσφατα την Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας να λέει ‘δεν θα στηρίξουμε τα κουφάρια’. Αυτές οι επιχειρήσεις, είναι οι ήρωες που άντεξαν και τώρα πρέπει να στηριχτούν", τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

  "Και μιλάω και για ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη. Αν μια επιχείρηση είναι "προβληματική" εξαρτάται εν πολλοίς από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αλλά και από τον λογιστικό τρόπο αποτύπωσης διαφόρων κατηγοριών κόστους. Με άλλα λόγια, δεν έχει να κάνει ούτε με τη βιωσιμότητα αυτή καθ’ εαυτή της επιχείρησης ούτε με την ενημερότητα των οφειλών της προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

  Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη προϋπόθεση κινδυνεύει να αφήσει εκτός χρηματοδότησης πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, καταδικάζοντάς τις σε βίαιο θάνατο όχι από υπαιτιότητά τους αλλά από ένα γεγονός ανωτέρας βίας, όπως είναι, κατεξοχήν, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού.

  Η αδικία επιτείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές κατέστησαν "προβληματικές" εξαιτίας των υψηλών επισφαλειών που υποχρεώθηκαν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους από απαιτήσεις που έχουν προς το δημόσιο και που το δημόσιο δεν εξοφλεί".

  Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε το πρόβλημα και τόνισε ότι και αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν έως 200.000 ευρώ αλλά όπως είπε δεν είναι ίσως αρκετά και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα.

  "Ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσουμε και άλλα εργαλεία, ίσως να ενθαρρύνουμε και φορολογικά την είσοδο νέων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μας και να διευκολύνουμε τις συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες δεν είναι καθόλου εύκολες έτσι ώστε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις και κατά την γνώμη μου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ήταν απολύτως βιώσιμες το 2019" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

  Στην συνέχεια απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου για το πρόβλημα επιχειρήσεων με ακάλυπτες επιταγές το διάστημα 10 έως 30 Μαρτίου ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη βδομάδα.

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ