Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 09:18

  Η κυβέρνηση άνοιξε τον επόμενο κύκλο επιστροφής στη νέα κανονικότητα

  Η κυβέρνηση άνοιξε τον επόμενο κύκλο επιστροφής στη νέα κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ακόμα ένα σημαντικό κύκλο για την επιστροφή της χώρας στη νέα της κανονικότητα ανοίγει σήμερα η κυβέρνηση. Μετά τα επιτυχημένα κρας τεστ των πρώτων εβδομάδων άρσης των περιοριστικών μέτρων, η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής μετατρέπεται στο επόμενο μεγάλο στοίχημα, αλλά και σε μία…πρόβα τζενεράλε ενόψει του Φθινοπώρου.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί, σε λίγη ώρα από τώρα, στο 2ο δημοτικό σχολείο Καλλιθέας, για να συζητήσει με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

  Την ίδια στιγμή, η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά τις θερινές διακοπές, άλλωστε, δείχνει να έρχεται νωρίτερα από τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, με στόχο να υπάρξει κέρδος σε ημέρες διδασκαλίας, κάτι που σημαίνει ότι οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στα θρανία αμέσως μετά τον Αύγουστο και, πάντως, πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

  Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τις τελευταίες ώρες ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ήρθε ως αποτέλεσμα:

  -Της ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, που συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, τη διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα και την εκτίμηση ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία.

  - Την ενθαρρυντική εμπειρία που είχαμε από το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

  - Την ανάγκη να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, καθώς η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη.

  - Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, παρά στις γειτονιές και τις πλατείες χωρίς κανόνες.

  - Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα, (μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ή δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον) .

  -Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, όσο και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

  Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα επαναλειτουργήσουν από σήμερα μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

  Εάν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, μια και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μια μετά. Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

  Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, με  υπεύθυνη δήλωσης του γονέα ή του κηδεμόνα εφόσον υπάρχει στο σπίτι άτομο που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί. Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

  "Έχει προβλεφθεί ότι για το προσωπικό καθαριότητας κάθε δομής μπορεί να γίνει επέκταση της σύμβασης, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Δώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα αναγκαία νομοθετικά και οικονομικά εργαλεία. Από τις πρώτες ημέρες της υγειονομικής κρίσης έδωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία προστέθηκε και αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει νέα έκτακτη οικονομική στήριξη όλων των Δήμων με 75 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, έχει δοθεί πλήρως η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στον τομέα της καθαριότητας", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ