Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 13:16

  Θ.Καράογλου: Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας

  Θ.Καράογλου: Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας", τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

  "Μελετώντας και αναλύοντας τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, επιθυμούμε να διευκολύνουμε τη χάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής, συμβάλλοντας ενεργά στη σύσφιξη των δεσμών με τις χώρες της περιοχής" ανέφερε στην εισαγωγική ομιλία του, στη συνεδρίαση, ο κ. Καράογλου.

  Στόχος της πρωτοβουλίας, για την οποία συνεργάστηκαν το ΥΜΑΘ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είναι το Παρατηρητήριο να λειτουργήσει ως ένα ακόμη "πολύτιμο εργαλείο", που θα προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας μας με αυτές τις περιοχές "σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο", προβάλλοντας, ταυτόχρονα, και τη στρατηγική θέση της και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.

  "Η Ελλάδα του 2020 έπαψε να είναι η Ελλάδα των συμβιβασμών και των συνθηκολογήσεων. Επανέκτησε το κύρος και έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο αναβαθμίζοντας και ενδυναμώνοντας τον ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

  "Πλέον η πατρίδα μας λειτουργεί ως δύναμη εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή που κατοικούμε", συνέχισε και πρόσθεσε: "Παράλληλα, η εμβάθυνση και συστηματοποίηση των σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου εμπεδώνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα".

  Περιγράφοντας την αποστολή του Παρατηρητηρίου, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι αυτό ενισχύει τα χαρακτηριστικά επικοινωνίας και συνεργασίας των λαών, μέσα από τη διερεύνηση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής κουλτούρας τους. Σημείωσε δε, ότι συνεκτικά στοιχεία αυτής της επικοινωνίας αποτελούν "η ελευθερία και ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων", που "δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη της Δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία της Δημοκρατίας".

  "Η απόφασή μας δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά πηγάζει κυρίως από την ειλημμένη βούληση της Κυβέρνησης, η Μακεδονία και η Θράκη να εξελιχθούν σε "γέφυρα ασφάλειας" για την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας και των λαών της Βαλκανικής", ανέφερε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε στη συνεννόηση, στην κατάλληλη προεργασία και στο συντονισμό των διακρατικών κινήσεων. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας".

  Ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε ότι το Παρατηρητήριο θα στεγαστεί σε χώρο εντός του Διοικητηρίου, διότι, όπως είπε, "η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου του ΥΜΑΘ, σε συνδυασμό με τον διαχρονικό του ρόλο, δικαιολογεί τη στέγασή του" στο κτίριο.

  Η πρώτη συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου έγινε παρουσία του καθηγητή του ΑΠΘ και διευθυντή του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διακυβέρνηση- Περιφερειακή Ανάπτυξη" του ΑΠΘ Θεόδωρου Χατζηπαντελή, ενώ υπήρξε συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συζήτηση και άλλων πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, μεταξύ αυτών, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γεώργιος Ανδρέου, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Ευτυχία Τεπέρογλου και ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανούσος Μαραγκουδάκης.

  "Ο υφυπουργός πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια, συμμετείχε στις συζητήσεις ώστε να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική, πιο διαδραστική για την κοινωνία", δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: "Και πραγματικά, γίνεται για άλλη μια φορά πράξη, αυτό που τελευταία συμβαίνει στην πατρίδα μας, ότι η πολιτική ακούει τους ειδικούς" .

  "Ευελπιστούμε, με τη συνεργασία του ΥΜΑΘ και τη συστηματική δουλειά μας να αποτελέσουμε ένα εργαλείο ανάλυσης και σχεδιασμού, που θα προσθέσει αξία στις σχέσεις της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Χατζηπαντελής, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ανάδειξη "των "καλών πρακτικών άρσης αμοιβαίων παρεξηγήσεων" και της ενίσχυσης των σχέσεων, "μέσω της ορθολογικής μελέτης, συνεργασιών και συνεργιών".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021