Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 13:11

  Τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς στον Δημόσιο Τομέα

  Τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς στον Δημόσιο Τομέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:03

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των 1.600 δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

  "Οι κανόνες επαναλειτουργίας είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους για  τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Συνεπώς μιλάμε για λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών, που  ασφαλώς είναι πολύ πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν, από ό,τι οι μεγαλύτεροι μαθητές. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών,  ισχύουν και εδώ ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που μπορεί να ανοίξουν,  όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια των  κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Και η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς  και βρεφονηπιακούς σταθμούς", τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

  Όσον αφορά στη συνολική καθαριότητα των χώρων, εφόσον το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε πρόσληψη  έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως και 4 μηνών.  "Εννοείται ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλες ανάγκες και  αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων, όταν κλείσουν οι σταθμοί αργότερα το Καλοκαίρι. Επίσης,  μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να χρησιμοποιηθεί προσωπικό, το οποίο εργαζόταν σε δομές, οι οποίες  παραμένουν κλειστές", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως τα ΚΑΠΗ, μέχρι νεωτέρας, παραμένουν κλειστά και επομένως το προσωπικό καθαριότητας σε αυτές τις δημοτικές υποδομές, μπορεί να αξιοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς. "Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά έως 31 Ιουλίου. Ασφαλώς με την λήξη της σχολικής χρονιάς για τα Δημοτικά σχολεία η Επιτροπή των Ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα, προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι και να προχωρήσει κανονικά και ομαλά η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέχρι της 31 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές κατασκηνώσεις, καθώς για τα ημερήσια camps, που γίνονται από διάφορους φορείς έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή των Ειδικών να μας δώσει την τελική της πρόταση και απόφαση, αυτό ιδανικά θα μπορούσε να συμβεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία από τους Δήμους και σε αυτόν τον τομέα", τόνισε.

  -Οι άδειες ειδικού σκοπού.

  Ο υπουργός Εσωτερικών εστίασε και στις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών.

  "Η χορήγησή της θα συνεχιστεί μόνον εφόσον τα παιδιά αυτών των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής τους τάξης δεν  υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και αυστηρά μόνο για τις ημέρες αυτές. Μπορούν δηλαδή, εφόσον έχουμε δώσει την δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν χρήση διακεκομμένα της άδειας ειδικού σκοπού, να την χρησιμοποιήσουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, μόνο για τις ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο σχολείο", επεσήμανε.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ