Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 07:37

  Η κυβέρνηση ανοίγει την επόμενη φάση επιστροφής στην κανονικότητα - Έτσι θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά από 1η Ιουνίου

  Η κυβέρνηση ανοίγει την επόμενη φάση επιστροφής στην κανονικότητα - Έτσι θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά από 1η Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Ακόμα ένας κύκλος επιστροφής στη νέα καθημερινότητα ανοίγει από σήμερα. Τα καταστήματα της εστίασης σήκωσαν από νωρίς το πρωί…ρολά, μετά από σχεδόν δύο μήνες, τη στιγμή που το βλέμμα εστιάζει στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το...χάρτη επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία.

  Αργά χθες το απόγευμα και μετά από τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους στενούς συνεργάτες του, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, αποφασίστηκε τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου να επαναλειτουργήσουν:

  -Οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία).

  -Οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

  -Οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών θα γίνει στα πρότυπα των Λυκείων και των Γυμνασίων. Ταυτόχρονα:

  -Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική.

  -Η σύσταση θα είναι σε κάθε διάλειμμα, που θα πραγματοποιείται, τα παιδιά να βγαίνουν από τις αίθουσες σε μικρές ομάδες, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. 

  -Σε κάθε τάξη στόχος είναι να υπάρχουν το πολύ 15 παιδιά. 

  -Η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου θα έρθει σε δεύτερο χρόνο.

  Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μία εξίσωση με δύσκολα χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που οι κανόνες θα πρέπει να γίνουν δεύτερη φύση στα παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία θα πρέπει να επιτηρούνται συνεχώς από τους δασκάλους τους.

  Σε χρόνο παράλληλο και στον απόηχο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευρύνει τον κύκλο των περιοδειών του, εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Μετά το Παγκράτι και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, ο πρωθυπουργός (μετά την άρση των περιορισμών για τις εκτός νομού μετακινήσεις) αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ακόμα ένα ηχηρό σήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

  Περιοδείες Μητσοτάκη. Αιχμή το πρόγραμμα-γέφυρα των 24 δισ.

  Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται τα μείζονα οφέλη του προγράμματος-γέφυρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. "Το πρόγραμμα ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι προσαρμοσμένη, όμως, στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου", διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Το πλαίσιο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κρατήσει…ζεστές τις μηχανές της οικονομίας, μέχρι το κρίσιμο ορόσημο του Φθινοπώρου. Όταν, δηλαδή, θα έρθει στο προσκήνιο η επιχείρηση "επιστροφή στη δυναμική ανάπτυξη". Οι εφεδρείες βρίσκονται πάντα στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου. Πρόκειται για δυνάμεις που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύκλου πανδημίας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, οι εφεδρικές δυνάμεις θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Μέχρι τότε, το σύνθημα έχει δοθεί. Και αυτό είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας. Το…χτίσιμο της βάσης, για να ανακτηθεί το 2021 το χαμένο έδαφος. 

  Το "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" και τα μηνύματα στους επιχειρηματίες

  Στη διάρκεια αυτού του διμήνου, που έθεσε σε δοκιμασία την παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο σε υγειονομικό πλαίσιο, αλλά και σε οικονομικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης στράφηκαν προς τρεις κατευθύνσεις. Προστασία της υγείας των πολιτών. Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δέχθηκαν πρωτοφανή χτυπήματα από την πανδημία. Αυτή, ακριβώς, η στήριξη (μαζί με τη θωράκιση της Υγείας) είναι ο σταθερός…μπούσουλας. Και μέσο το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για την απασχόληση, το οποίο θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

  "Αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, από τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Από την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές. Στο δίλημμα, συνεπώς, "επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, σπεύδει να στείλει μήνυμα στους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το πέρασμα από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια και την ανάπτυξη του αύριο απαιτεί τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων της χώρας. Και, μάλιστα, σε καιρούς…χαλεπούς.

  "Η Πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της. Παρέχει ευελιξία στους εργοδότες και οικονομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες -ιδίως του Τουρισμού- να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Τους ενθαρρύνω να δράσουν. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σημαίνει σύμπραξη της Πολιτείας με τον κόσμο της εργασίας και την  επιχειρηματικότητα για να ανακτήσει η χώρα το  έδαφος και χρόνο που της στέρησε η πανδημία. Ένα στοίχημα, που είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε", ανέφερε (Real) ο πρωθυπουργός.

  Το ειδικό πρόγραμμα, που θα εκτείνεται μέχρι το Σεπτέμβριο, εάν χρειαστεί μπορεί να επεκταθεί. Στόχος της "γαλάζιας" στρατηγικής είναι να αποτραπούν απολύσεις και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, με την κάλυψη του 60% του μισθού τους για όσες ημέρες δε θα δουλεύουν, δίχως όμως να αλλάξουν σε βάθος χρόνου οι εργασιακές σχέσεις τους. "Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το  πρόγραμμα όχι μόνο δε μπορούν να απολύσουν, αλλά ούτε μπορούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Δε μπορούν, δηλαδή, να μετατρέψουν μία θέση πλήρους απασχόλησης σε θέση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα εργασιακά δικαιώματα. Θα ήταν σοφό, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ να θυμάται ότι η κυβέρνησή του υπήρξε πρωταθλητής της μερικής απασχόλησης, χτίζοντας τη γενιά των 320 ευρώ και μετατρέποντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε σήμα κατατεθέν της. Στη δική της θητεία ένας στους τρεις εργαζόμενους έπαιρνε 320 ευρώ, ποσό μικρότερο και από το επίδομα ανεργίας, ουσιαστικά αποθαρρύνοντας την εργασία", σχολιάζουν παράγοντες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ