Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 20:59

  "Κινητικότητα" στον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ξαναστήνεται η εσωκομματική σκακιέρα

  "Κινητικότητα" στον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ξαναστήνεται η εσωκομματική σκακιέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Πανδημίας απελθούσης (καλώς εχόντων), αρχίζουν να ανασυντάσσονται και τα εσωκομματικά "στρατόπεδα" του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Οι "συνάξεις" και παρασυνάξεις διαφόρων ομάδων μέσα στο κόμμα έχουν ήδη ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν καθώς οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε "pause" λόγω κορονοϊου στην πορεία του προς το Συνέδριο μετασχηματισμού του , εκεί όπου αναμένεται ( αν πραγματοποιηθεί σε χρόνο που να επιτρέπει η πολιτική συγκυρία) να γίνουν και τα μεγάλα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα. 

  Ξαναστήνεται η εσωκομματική σκακιέρα

  Έχουν ξεκινήσει δειλά -προς ώρας) τα "στρατόπεδα" να ...ανασυγκροτούνται. 

  Φερ ειπείν, καθόλου τυχαία δεν είναι η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος με συνέντευξή του ( ieidiseis) αναθέρμανε τη συζήτηση περί εκλογής προέδρου από την βάση, συζήτηση η οποία δίχασε μήνες επί μηνών, το κόμμα.

  Στην κομματική σκακιέρα έχει αρχίσει να στήνει ξανά τα "πιόνια' του και το μπλοκ των "προεδρικών", πρωτοστατούντος του Νίκου Παππά, ο οποίος άναψε άλλες "φωτιές", επιμένοντας στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε "ψηφιακή" μορφή εάν χρειαστεί, αρκεί να μην καθυστερήσουν άλλο οι διαδικασίες του μετασχηματισμού του. 

  Το ενδεχόμενο  "ψηφιακού συνεδρίου" και δη ...άρον άρον μάλλον δεν πρόκειται να περάσει αβρόχοις ποσί από τους " 53" ( άτυπος επικεφαλής παραμένει πάντα ο Ευ. Τσακαλώτος), οι οποίοι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ( ως έχει επανειλημμένως αναφέρει το Capital.gr) δεν προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα ( σε αντίθεση με άλλους "παίκτες" στο εσωτερικό του).

  Το "παρών" των "53"

  Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή, στελέχη των "53", με παρέμβασή τους στον ιστότοπο commonality.gr , δήλωσαν "παρόντες" μεν αλλά με μια εκτενή πολιτική ανάλυσή τους , ξορκίζοντας την εσωστρέφεια. 

  Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα με τίτλο: "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Μονόδρομος στις προκλήσεις της νέας εποχής¨, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: 

  1. Περνάμε μια νέα μεγάλη κρίση, η οποία αθροίζεται με τις άλλες : την οικονομική κρίση, η οποία μετασχηματίζεται σε κρίση χρέους, την προσφυγική και την κλιματική κρίση.


  2. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο πεδίο της πολιτικής οικονομίας είναι κρίση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης, και σε κάθε περίπτωση κρίση της εργασίας με συνέπεια την εκτόξευση της ανεργίας διεθνώς.


  3. Η κρίση της πανδημίας λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία, ενώ οι συνέπειές είναι μεγαλύτερες στα πιο φτωχά και ευάλωτα στρώματα.


  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε χρόνο στην εκπόνηση της αντιπολιτευτικής του γραμμής, αναλώθηκε επί μακρόν σε μια εσωστρεφή διαδικασία με φανερό επίδικο την οργανωτική του ανάπτυξη και με αφανές τη φυσιογνωμία του.


  5. Η πανδημία υποχρέωσε το κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα να γίνει περισσότερο μάχιμο και το Πρόγραμμα του ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα.


  6. Το άμεσο Πρόγραμμα "Μένουμε όρθιοι" 1 και 2, καθώς και το μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζει η Επιτροπή Προγράμματος, είναι οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό ζήτημα καθώς αποτυπώνει τους απαραίτητους μετασχηματισμούς στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του κράτους.

  7.Η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί, δεν υποχωρούν οι κρατικοί ανταγωνισμοί ακόμα και με τα όπλα. Το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία και το κυνήγι των εξοπλισμών είναι καταστροφή και για τις 2 χώρες.
  Η κοινωνική εγρήγορση, η κινηματική ένταξη και η ανασύνταξη του κόμματος.

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ: "Πόλεμος" Για Εργασιακά και μικρομεσαίους- Σήμερα "κλειδώνει" το νέο πρόγραμμα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ