Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Μαϊ-2020 11:44

  Το "όχι" Μητσοτάκη σε άμεσα σχέδια για ανασχηματισμό

  Το "όχι" Μητσοτάκη σε άμεσα σχέδια για ανασχηματισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:02

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχεδόν 60 ημέρες πριν από το ορόσημο της εκλογικής νίκης που κατέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 7ης Ιουλίου και η σεναριολογία για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του κυβερνητικού οικοδομήματος… φουντώνει.

  Το πότε και, κυρίως, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας πρωθυπουργικής κίνησης αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ παραγόντων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τη συμπλήρωση ενός έτους "γαλάζιας" διακυβέρνησης και με τη χώρα να… βαδίζει προς τη νέα της κανονικότητα, τα σήματα της επανεκκίνησης μπορεί να σταλούν εμφατικά και μέσα από τις αλλαγές ή μετακινήσεις σε θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος, η οποία έβαινε προς ολοκλήρωση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, μετατρέπεται, τους τελευταίους δύο μήνες, στο νέο καθημερινό πεδίο καταγραφής των "συν" και των "πλην" κάθε στελέχους. Ωστόσο, το χρονικό σημείο… πυροδότησης ενός ανασχηματισμού το γνωρίζει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αυτό δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει κληθεί να τοποθετηθεί εξακολουθητικά στις ενημερώσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Η απάντηση που δίδεται από τον κ. Πέτσα διαγράφει τον ίδιο κύκλο λέξεων. "Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού μία τέτοια κίνηση". Και, διά μέσου της απάντησης αυτής, εκπέμπονται σήματα και πρωθυπουργικές σκέψεις. Σαφέστατα, ένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Σαφέστατα, τα σενάρια που αναπτύσσονται μπορεί να δράσουν αποτρεπτικά στην εύρυθμη λειτουργία της κυβερνητικής ομάδας, καθώς πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο… κίνδυνος μολύβια να μπουν στις θήκες τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό το ενδεχόμενο επιχειρούν να… ξορκίσουν. Οι… μηχανές να σταματήσουν να λειτουργούν στο φουλ, αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, εν αναμονή των αλλαγών σε πρόσωπα. Και, παρά τις εισηγήσεις που φτάνουν στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης για τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας κίνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ισχυρά αναχώματα. Τουλάχιστον, στην παρούσα συγκυρία. Τουλάχιστον, μέχρι να μπει ο Ιούλιος.

  Προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης

  Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταγωνιστική θέση καταλαμβάνουν οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι στρατηγικές για την ολοκλήρωση του κύκλου άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εκτείνονται χρονικά μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πέραν αυτών, πολλαπλά ερωτήματα ζητούν απάντηση. Η στήριξη των εργαζομένων, της απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, σε μια χρονιά που θα δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Αυτά τα θέματα κυριαρχούν στις απανωτές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός είναι και ο λόγος που, μαζί με τον ανασχηματισμό, παραμένουν στα… συρτάρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

  Το επόμενο δίμηνο και το ορόσημο της ΔΕΘ

  Τα… στρατόπεδα περί της σεναριολογίας που σχετίζεται με τον ανασχηματισμό είναι δύο. Από τη μία, υπάρχουν στελέχη που διατυπώνουν την άποψη ότι ο επιτυχημένος τρόπος διαχείρισης των κρίσεων στα μέτωπα του Έβρου και του κορονοϊού έχουν ανεβάσει περαιτέρω τις… κυβερνητικές μετοχές και ο πρωθυπουργός μπορεί, ακόμα και σε βάθος διμήνου, να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που δείχνουν προς την κατεύθυνση της προ-ΔΕΘ εποχής για τον ανασχηματισμό. Παρά τα… διάφορα φάλτσα που έχουν παρατηρηθεί, φθορά στην κυβέρνηση δεν υπάρχει. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο οικονομίας και καθημερινότητας δοκιμάζονται ακόμα και απαιτείται χρόνος για την επούλωση των πολλαπλών "πληγών".  Από κοντά έρχεται και το… περιλάλητο στίγμα. Το στίγμα που, πάντα, θέλει να δώσει ένας πρωθυπουργός, όταν αποφασίζει να… αλλάξει το κυβερνητικό του επιτελείο. Και αυτό το στίγμα, μπορεί, όπως παρατηρούν ορισμένοι, να χαθεί… εν μέσω θέρους και με την πανδημία ακόμα στο προσκήνιο. Ειδικά, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει και πάλι να… σπάσει τα κομματικά σύνορα, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή εξωκοινοβουλευτικούς ή πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο του Κέντρου. Όπως, για παράδειγμα, ο Ηλίας Μόσιαλος και η Άννα Διαμαντοπούλου.  

  Κ. Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δε γίνεται

  "Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης".

  Αυτό ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. 

  "Για αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ