Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 14:37

  Β. Κικίλιας: Στόχος μας 1.200 ΜΕΘ - 4.150 νοσηλευτές και προσωπικό ήδη ενίσχυσαν το ΕΣΥ

  Β. Κικίλιας: Στόχος μας 1.200 ΜΕΘ - 4.150 νοσηλευτές και προσωπικό ήδη ενίσχυσαν το ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στόχος μας να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ, δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία ενημέρωσε τη Βουλή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

  Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ΕΣΥ έχει ήδη ενισχυθεί με νέο προσωπικό, το οποίο χθες ήταν 4.150, ενώ οι εγκρίσεις ξεπερνούν τις 5.000. Από αυτούς οι 495 είναι γιατροί, 2.085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό, "όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000 προσλήψεις". 

  Ειδικά για τις ΜΕΘ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τις "αυξήσαμε από 565 σε 1.017. Φτάσαμε να διαθέτουμε 1.017 κλίνες, κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ". Ενώ επανέλαβε ότι εγκρίθηκε η άμεση κατασκευή νέων και η λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως σε "ΚΑΤ”, "Ευαγγελισμό”, "Σωτηρία”, "Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας υπό την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" κ. Αναστασία Κοτανίδου. 

  Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Βουλή, τον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα και τα κόμματα για τη δωρεά με σκοπό την δημιουργία 50 νέων Μονάδων Εντατικής θεραπείας, ενώ σημείωσε ότι από το επόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της γρίπης αλλά και του κορονοϊού ταυτόχρονα.

  "Πτήσεις χωρίς stop over για να μην κατάσχουν υλικά"

  Αίσθηση δημιούργησε η αποκάλυψη για τον αθέατο πόλεμο γύρω από την προμήθεια αναγκαίων για τα νοσοκομεία υλικών καθώς, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, "οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά αλλά κυρίως με διαφάνεια". Όπως είπε έγινε η επιλογή οι πτήσεις που μετέφεραν το υλικό να μην κάνουν stop over καθώς όταν γίνονταν αυτό άλλες χώρες προέβαιναν σε κατασχέσεις υλικού.

  Εξήρε ιδιαίτερα τις δωρεές από ιδιώτες που βοήθησαν και την μεταφορά πολύτιμου υλικού από άλλες χώρες, λέγοντας πως μέχρι τώρα 865 Φορείς, Οργανισμοί και ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ. Ενώ 226 Φορείς, Οργανισμοί και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, "στις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες".

  Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε την αντιπολίτευση για την υποστήριξη στη λήψη μέτρων της καραντίνας, τη συνεισφορά της οποίας εξήρε και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Οπως, μεταξύ άλλων, είπε ο κ. Ξανθός ήταν σημαντικό που η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών και εξαίρετων επιστημόνων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και προχώρησε γρήγορα στην καραντίνα. Ο κ. Ξανθός απέδωσε επίσης την επιτυχία της Ελλάδας στο ότι η οικονομία της δεν είναι τόσο "παγκοσμιοποιημένη”, στο ότι δεν έχει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και μεγάλο αριθμό μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων. 

  Μ. Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ