Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 12:34

  Σ. Πέτσας: Όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων

  Σ. Πέτσας: Όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.37

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε δύο μέτωπα, με την αποστολή ανάλογων μηνυμάτων προς τους πολίτες και, κυρίως τη μικρή πλειοψηφία όσων δε υπακούν στις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού, από τον Υμηττό, με αφορμή τις εικόνες του συγχρωτισμού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή δεν εξετάζεται καμία αυστηροποίηση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις έννοιες-κλειδί της συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

  "Αυτό που εξετάζεται είναι τα στοιχεία που συλλέγονται. Στοιχεία που αφορούν όχι μόνο στην πρώτη εβδομάδα, αλλά, κυρίως τα στοιχεία που έχουμε καθημερινά από την επαναδραστηριοποίηση της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας. Η επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Το σχέδιο είναι αυτό που λέει η λέξη. Σχέδιο. Δηλαδή, αξιολογείται καθημερινά και επαναπροσδιορίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος αυστηροποίησης. Θα έχουμε γενικές συστάσεις και θα δούμε εάν αυτό χρειάζεται τοπικά...", σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. "Στο δεύτερο αυτό βήμα προς τη "νέα κανονικότητα", πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει - όπως έγινε μέχρι σήμερα - η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα. Είναι δύο στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.  Για αυτό απαιτείται από όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των  αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού. Όσοι τα αγνοούν - κι ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις - θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων, που επιδεικνύουν, υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν - και σώζουν καθημερινά – ζωές", πρόσθεσε.

  Στηρίζουμε εστίαση και τουρισμό

  Ο κ. Πέτσας, που έθεσε, εκ νέου εκτός πλάνου ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών (δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές, ούτε για ανασχηματισμό, ανέφερε) σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει στην πρώτη γραμμή το στρατηγικό πλάνο για την ενίσχυση του τουρισμού.

  "Επεξεργαζόμαστε την επανεκκίνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού. Ήδη, σειρά δημοσιευμάτων από τον ξένο τύπο παρουσιάζουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό. Περιμένουμε την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, για να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών. Η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μία από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μπορεί να αγνοείται. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης...", είπε ο κ. Πέτσας. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, κατατίθεται στη Βουλή σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτή, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι δήμοι μπορούν  να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%. "Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλίζεται χώρος ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών και ιδίως ανθρώπων με κινητικά προβλήματα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων

  Με αφορμή τις ενστάσεις της ΟΛΜΕ για την αναμετάδοση των μαθημάτων, με αιχμή τα προσωπικά δεδομένα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών. "Όλοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Το έχει αποδείξει η Αρχή Προστασίας ότι είναι πολύ αυστηρή Ανεξάρτητη Αρχή. Με την Αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση. Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη για τη διαδικασία που έχει προκριθεί", είπε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ