Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 11:28

  Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού

  Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την έννοια της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εβδομάδα ιδιαίτερα κρίσιμη, όσον αφορά στο επόμενο κύμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

  Με αφορμή τις εικόνες συγχρωτισμού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του. "Θέλω να πω ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας, οι οποίοι δε φαίνεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των ειδικών ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού", τόνισε. 

  "Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί  και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών. Και θα ήθελα και από εδώ να επαναλάβω την έκκληση μου. Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε και πάλι να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, βρέθηκε σήμερα το πρωί στον Υμηττό,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

  Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη στρατηγική που θα ξεδιπλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια τους επόμενους κρίσιμους μήνες. 

  "Σας βλέπω όλους μάχιμους και ετοιμοπόλεμους. Ήθελα να κάνουμε μία συζήτηση, για να έχουμε ενημέρωση για τον προγραμματισμό για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Εάν έπρεπε να συνοψίσω αυτά τα οποία βλέπω ότι γίνονται σε λίγες λέξεις θα έλεγα ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό εφέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του σώματος, αλλά και της πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση", σημείωσε.

  "Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε πολλαπλές κρίσεις. Διαχειριστήκαμε την κρίση των συνόρων με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος για τη σημαντική του συνεισφορά. Αμέσως μετά μας προέκυψε η κρίση του ιού και εκεί έπρεπε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Αλλά πιστεύω ότι αν κάτι κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες είναι μία ολοένα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες του κράτους και του κρατικού μηχανισμού. Όχι της κυβέρνησης μόνο. Πρώτη φροντίδα του κράτους πρέπει πάντα να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση στην επόμενη αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει...", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ανέδειξε την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος.

  "Εμείς παρέχουμε τα μέσα, την οργάνωση, αλλά τελικά τη δουλειά την κάνετε εσείς και την κάνετε στο πεδίο. Θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά ότι αυτή είναι μία συνολική και συλλογική άσκηση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές μας που πάντα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και με εξαιρετικά καλή διάθεση...", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες

  Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι οργανωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση εστιών φωτιάς στο σύνολο της επικράτειας, και η ενίσχυση του Σώματος σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, παρά την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

  Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

  Ήδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο- ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

  Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος γίνεται, ώστε να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο συμβάντος σε 30 έως 40 λεπτά μετά την απογείωσή τους.

  Όσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

  Προχωρά παράλληλα η ίδρυση 80 Πυροσβεστικών Κλιμακίων εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, και μέσω της αναδιάταξης δυνάμεων της Πυροσβεστικής, συγκροτούνται δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα με έδρες τη Σάμο και τον αερολιμένα του Αράξου, τα οποία θα καλύπτουν κάθετους άξονες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος ώστε να αυξηθεί η προστασία των νησιών.

  Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, καθώς παρέχονται νέες στολές στο σύνολο του προσωπικού χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης, ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της υπηρεσίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ