Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 07:50

  Κυβερνητικό σχέδιο "ασφαλείς διάδρομοι" για τον τουρισμό

  Κυβερνητικό σχέδιο "ασφαλείς διάδρομοι" για τον τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Επιστροφή στην καθημερινότητα". Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους από τα κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που η χώρα περνάει σήμερα στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε τον κύκλο των εξορμήσεών του στην Αττική. Όταν αρθούν οι περιορισμοί των μετακινήσεων προς την περιφέρεια, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τις περιοδείες του εκτός Λεκανοπεδίου. Ο ίδιος είχε επιλέξει, από την πρώτη στιγμή, την άμεση επαφή με την κοινωνία. Αυτό θα πράξει και πάλι, με τη χώρα να οδεύει στην επόμενη ημέρα της. "Επόμενη ημέρα". Έννοια κομβική, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες στρατηγικές. Για την αντιμετώπιση του ιού σε υγειονομικό επίπεδο. Για την προετοιμασία, ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος από το Φθινόπωρο. Για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης. Το βλέμμα, πέραν όλων των άλλων, εστιάζει στην εστίαση και τον τουριστικό κλάδο.

  "Στη διάρκεια της κρίσης δεν ήταν μόνο τα γρήγορα αντανακλαστικά και η επιδημιολογική εικόνα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα εικόνα έδειξε ότι διαθέτει μία οργανωμένη, αποτελεσματική διοίκηση και ότι εισήλθε γρήγορα στην ηλεκτρονική εποχή, ανατρέπει στερεότυπα ετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν πολύπλευρα τη θετική εικόνα της χώρας και να την κεφαλαιοποιήσουν  σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο", σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

  Διεθνείς κινήσεις

  Οι συσκέψεις και οι κινήσεις που έχουν ως μενού-αιχμή την υλοποίηση ενός σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού συνεχίζονται. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί η δέσμη των μέτρων, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί και η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με δεδομένα τα προβλήματα σε άλλες χώρες του Νότου, όπως για παράδειγμα την Ιταλία και την Ισπανία και σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της συρρικνωμένης τουριστικής αγοράς.

  Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του κλάδου είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποίησε ειδική αναφορά στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός  πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση, με στόχο να δημιουργηθούν "ασφαλείς διάδρομοι" που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έτοιμη η νέα καμπάνια προβολής της χώρας, την ίδια στιγμή που:

  -Προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

  -Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν.

  -Πραγματοποιούνται επαφές με tour operators και διεθνή μέσα.  

  Εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειες της Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, είχε συζήτηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος το πλαίσιο μετακινήσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Διαθέτουμε πλέον ισχυρή φωνή και διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου, το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Τετάρτη από την Κομισιόν", αναφέρουν παράγοντες.

  Η χώρα μας έχει προτείνει την υιοθέτηση δύο στρατηγικών:

  -Να γίνεται τεστ στη χώρα αναχώρησης για αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν.

  -Στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ.

  "Aπό τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους, άρα θα επιβιβάζονται μόνο όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, τα αεροπλάνα θα πετούν με πληρότητα", σχολιάζουν στελέχη.

  Μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων

  Εν αναμονή του στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού στέκονται, ιδιαίτερα, στο νέο κύμα θετικών δημοσιευμάτων στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. "Μετά τα δημοσιεύματα για την επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας και των Ελλήνων να ελέγξουν την πανδημία, έρχονται έτερα δημοσιεύματα για το γεγονός ότι αξίζει κάποιος να κάνει διακοπές στη χώρα μας, με ασφάλεια. Γίνεται διαφήμιση της χώρας που θα χρειάζονταν πολλά εκατομμύρια, για να την…τρέξουμε", είναι το σχόλιο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. "Η τουριστική εμπειρία εφέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μία εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε για αυτό. Αλλά, σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα", τόνισε ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

  Το βλέμμα και στις επενδύσεις

  Εάν ο τουρισμός, μαζί με την εστίαση, είναι δύο τομείς ιδιαίτερα κρίσιμοι για την είσοδο της χώρας στην επόμενη ημέρα της, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου και στην προσέλκυση επενδύσεων. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας θα συμβάλει και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, σημειώνοντας ότι η μεγάλη ύφεση εφέτος, θα δώσει τη θέση της σε μία δυναμική ανάπτυξη. Ήδη, λοιπόν, συνεχίζονται οι συζητήσεις για επενδύσεις, τη στιγμή που:

  -Μέσα στην εβδομάδα έκλεισαν δυο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε startups.

  -Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ξένα funds για συμμετοχή στην Forthnet.

  -Η δικαστική απόφαση για το καζίνο του Ελληνικού ήρε και το τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η εμβληματική επένδυση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ