Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 16:16

  Μηταράκης: Ευρωπαϊκά κονδύλια €1,3 δισ. για το προσφυγικό σε ΜΚΟ την περίοδο 2015-19

  Μηταράκης: Ευρωπαϊκά κονδύλια €1,3 δισ. για το προσφυγικό σε ΜΚΟ την περίοδο 2015-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Καρφιά για την διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής.

  Ο ίδιος άφησε αιχμές για την συνολική διαχείριση σε ό,τι αφορά κυρίως τις προσλήψεις την περίοδο 2015-2019 προς την πλευρά της αντιπολίτευσης καθώς ασκήθηκε έντονη κριτική για διατάξεις που προβλέπουν κατά παρέκκλιση συμβάσεις στο νομοσχέδιο "Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις".

  "Την περίοδο 2015-2019 δόθηκαν στη χώρα 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το υπουργείο διαχειρίστηκε μόλις το 1,9%" σημείωσε ο κ. Μηταράκης. "1,3 δισ. ευρώ πήγαν σε διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ ελληνικές και διεθνείς για να διαχειριστούν το μεταναστευτικό χωρίς το νόμο των δημοσίων συμβάσεων όπως θα λέγατε κι εσείς" ήταν το ‘καρφί’ κυρίως προς την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής το οποίο δια του Γιώργου Καμίνη ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

  Εκτός από το θέμα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε επίσης αιχμηρά για την κριτική ως προς την υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να μιλούν την επίσημη γλώσσα της χώρας από την οποία προέρχονται. Το θέμα ‘σήκωσαν’ κυρίως βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας να υπάρχουν διερμηνείς στις διαλέκτους και την γλώσσα του αιτούντος ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα του.

  Από 1η Ιουνίου μεταφορές στην ενδοχώρα

  "Αναρωτιέμαι πως μπορούσαν να συνεννοούνται με τις επίσημες γλώσσες των χωρών τους αγγλικά ή γαλλικά με τις ΜΚΟ και τους δικηγόρους και όχι με τις υπηρεσίες" υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μηταράκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί μη δικαιούχοι προστασίας μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας στερώντας θέσεις από πραγματικούς δικαιούχους", ενώ προανήγγειλε πως από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει εκ νέου η μεταφορά προσφύγων σε δομές νέου τύπου στην ενδοχώρα.

  "Εχουμε μειώσει κατά 10% τον αριθμό στα νησιά και έχουμε απορροφήσει τις νέες ροές. Τώρα είμαστε στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2019 και συνεχίζουμε για να βρεθούμε κάτω από τα επίπεδα αύξησης του αριθμού που ανέβηκε πράγματι με νέες ροές το 2019" τόνισε. Εκτός της μείωσης κατά 97% των εισερχομένων θα υπάρξουν και 5.000 εθελοντικές επιστροφές με ευρωπαϊκά κονδύλια.

  Ο κ. Νότης Μηταράκης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι μετέφεραν αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι "βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας την οποία δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί δεν μπορούσαν στην συνέχεια να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Εμείς δίνουμε έμφαση στον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα και έχουμε ρόλο στη συνδιαμόρφωση πολιτικών και ζητούμε την αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση. Ζητάτε αποσυμφόρηση των νησιών στα οποία υπήρξε συμφόρηση χάρη στις δικές σας πολιτικές. Σε συνδυασμό με τις πολύ αργές διαδικασίες απονομής ασύλου μετατρέψατε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών".

  Όχι κρούσματα στα νησιά

  Επίσης αναφέρθηκε στα κρούσματα κορονοϊού στις δομές στα  πέντε νησιά κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου λέγοντας "τελικά τα κρούσματα δεν ήταν στην Μόρια αλλά στα ξενοδοχεία". Και επισήμανε την περίπτωση του ξενοδοχείου στο Κρανίδι".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ