Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 09:21

  Τα σημάδια χαλάρωσης και η εικόνα στις πλατείες προβληματίζουν την κυβέρνηση

  Τα σημάδια χαλάρωσης και η εικόνα στις πλατείες προβληματίζουν την κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Απανωτά κρας τεστ. Άλλα, που ήρθαν στο προσκήνιο με το άνοιγμα του πρώτου κύκλου άρσης των μέτρων περιορισμού. Και έτερα που θα φανούν στον ορίζοντα της νέας καθημερινότητας από την ερχόμενη Δευτέρα. Όταν και θα επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, την ίδια στιγμή που θα σηκώνουν… ρολά οι επόμενες κατηγορίες των καταστημάτων της λιανικής. Με την ομάδα των λοιμωξιολόγων να βρίσκεται εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων, μετά τη σταδιακή άρση της καραντίνας, η κυβέρνηση επιμένει να στέλνει τα δικά της μηνύματα στην κοινότητα. Μηνύματα που σχετίζονται με το τρίπτυχο "πειθαρχία, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών". Ένα τρίπτυχο κομβικό για την επιτυχία του σχεδίου μετάβασης στην κανονικότητα.

  Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν με ικανοποίηση τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να τηρεί τις οδηγίες των ειδικών. Τα σενάρια για … ξεκλείδωμα του επόμενου σταδίου και εάν ορισμένες κινήσεις έρθουν πιο κοντά ημερολογιακά βρίσκονται στο… τραπέζι. Όπως και οι επισημάνσεις για τους κινδύνους να χαθεί ό,τι με κόπο χτίστηκε τους τελευταίους δύο μήνες, ελέω της εικόνας του συγχρωτισμού σε κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου. "Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά τους τις προσπάθειες των πολλών. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζουμε οριζόντια μέτρα και δίνουμε συστάσεις για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Επαφίεται στον κάθε δήμο, όταν διαπιστώνει καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων σε συγκεκριμένα σημεία, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής. Κάθε δήμος μπορεί, φυσικά, να ζητά τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης. Σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που χαρακτήρισαν την πρώτη φάση αντιμετώπισης της  πανδημίας, δεν πρέπει να ατροφήσουν", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να μεταφέρουν το συγχρωτισμό από τις πλατείες της Αθήνας στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας. Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν την κόπωση που προέρχεται από τις… Συμπληγάδες ενός διμήνου, το οποίο απαίτησε αυστηρή τήρηση πρωτόγνωρων κανόνων. Τα μηνύματα, πάντως, προς τους πολίτες θα συνεχιστούν. "Φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης σε πλατείες ή έξω από καταστήματα, τα οποία καταστρατηγούν το νόμο, είναι φαινόμενα που δε βοηθούν να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Θα παρέμβουμε με ένα αναγκαίο μέτρο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα, όπως ήταν και το κομμάτι της διαμαρτυρίας εκ μέρους συλλογικοτήτων ή άλλων πολιτικών φορέων όπου δεν τηρήθηκαν καθόλου τα μέτρα ασφαλείας. Είναι χρέος όλων να μην υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή", τόνισε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. "Όταν βλέπεις μια κοινωνία που συστρατεύεται επειδή πείθεται για την αναγκαιότητα των μέτρων, μια κοινωνία που θέλει να επανέλθει όσο πιο σύντομα γίνεται, στη βασική καθημερινότητα, και αυτό έχει να κάνει και με τη βασική της επιβίωση, θεωρώ βαθύτατα αντικοινωνικές συμπεριφορές εκείνες που διακινδυνεύουν τη δημόσια υγεία. Εμείς θα εξακολουθούμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε, αλλά, εάν από την άλλη πλευρά διαπιστώσουμε ότι με αυτού του τύπου τις κινήσεις, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στη δημόσια υγεία, δε θα διστάσουμε να πάρουμε αναγκαία νομικά μέτρα", σημείωσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ