Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 12:58

  Σ. Πέτσας: Η αντικοινωνική συμπεριφορα προκαλεί καθυστέρηση στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα

  Σ. Πέτσας: Η αντικοινωνική συμπεριφορα προκαλεί καθυστέρηση στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:13

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, πέραν των ορίων που έχουν οι νομοί. Αρχικά, οι μετακινήσεις θα επιτραπούν από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και θα ακολουθήσει το…πράσινο φως για τη μετάβαση των πολιτών στα νησιά.

  "Έχουμε πλέον καταργήσει τη χρήση του εντύπου και του sms για τις μετακινήσεις από τις 4 Μαΐου. Θα ξεδιπλωθούν και άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τη Δευτέρα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και τα νησιά χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και στα δύο μέρη...", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Εστιάζοντας, μετά από ερωτήσεις, στα φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες της Αθήνας, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε διακινδύνευση με τη συμπεριφορά τους την προσπάθεια των πολλών. "Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε συστάσεις για την τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας…Η ατομική ευθύνη όπως έχουμε πει πολλές φορές και η συλλογική ωριμότητα που δείξαμε δεν πρέπει να διαταραχθεί…Εμείς σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές θα φροντίσουμε να δείξουμε σε όλους τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα ότι δεν είναι κορόιδα...", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου.

  Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας. "Υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και συγχρωτισμό. Αυτοί είναι οι κανόνες που ήρθαν για να μείνουν όσο αντιμετωπίζουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό και καλούμε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν πάντα υπόψη τις συμβουλές των ειδικών να τις τηρούμε Αυτή είναι η έκκλησή μας", σημείωσε. "Δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα…Όταν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει αυτή η συμπεριφορά να αντιμετωπίζετε. Οι δήμοι έχουν την εξουσιοδότηση να αποφασίσουν εάν σε κάποιο σημείο βρίσκουν κάποιο πρόβλημα να κλείσουν κάποιο δημόσιο χώρο και εάν χρειάζεται να ζητήσουν και τη συνδρομή της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πάει όλο το επόμενο διάστημα πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Και πάντα ελπίζουμε ότι θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θα τηρεί τα μέτρα και η μικρή μειοψηφία θα απομονώνεται γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα η αντικοινωνική συμπεριφορά...", συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

  Κρατάμε καύσιμα για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας

  "Κρατάμε καύσιμα, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι γρήγορη", είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της.

  "Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει βαθιά ύφεση εφέτος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ελπίζουμε παγκόσμια. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη σήμερα είναι παρακινδυνευμένη... Αυτό που πρέπει να κρατήσουν όσοι μας ακούν είναι ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση εφέτος λόγω της πανδημίας και θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Δουλειά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης, ώστε να είναι ηπιότερες. Να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία για τους πιο αδύναμους και να κρατήσουμε καύσιμα, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι πολύ γρήγορη ώστε να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε απώλειες...", ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε και τους παράλληλους στόχους στην πορεία προς τη νέα κανονικότητα.  

  "Εστιάζουμε ταυτόχρονα σε παράλληλους στόχους: Πρώτον, στον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό που εξακολουθεί να είναι εδώ. Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση από όλους. Δεύτερον, στη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, ώστε να βγούμε όλοι όρθιοι από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Και τρίτον, στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, στην ενεργοποίηση μηχανισμών ενίσχυσης της ρευστότητας και στην αταλάντευτη προώθηση μεταρρυθμίσεων, ώστε ο συνδυασμός όλων αυτών να αποτελέσει το καύσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας", τόνισε ο κ. Πέτσας.

  Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η λέξη-κλειδί, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας είναι αυτή της εμπιστοσύνης.

  "Είναι μια ξεχωριστή λέξη. Δεν λέει πολλά για την οικονομική συγκυρία. Λέει, όμως, πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Δεν λέει πολλά για την απασχόληση μέχρι τον Φεβρουάριο, πριν από την καταστροφική καταιγίδα της πανδημίας. Λέει, όμως, πολλά για τη δυνατότητα των ανθρώπων να δουν μετά την καταιγίδα ένα καλύτερο αύριο, υλοποιώντας επενδύσεις και διαφυλάσσοντας θέσεις εργασίας. Δεν λέει πολλά για το απόλυτο ποσό του δημοσίου χρέους. Λέει, όμως, πολλά για το κόστος εξυπηρέτησής του. Όπως αποδείχθηκε ήδη 4 φορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, καθώς δανειστήκαμε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Έλληνες.

  Δεν λέει πολλά για το Κράτος που ξέραμε μέχρι χθες. Λέει, όμως, πολλά για το Κράτος που είδαμε να γεννιέται αυτές τις εβδομάδες της δοκιμασίας.

  Και χτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη μπορούμε να δούμε, όλοι οι Έλληνες, ένα καλύτερο κοινό μέλλον", σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

  Σύμφωνα με την εικόνα των μέτρων στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις:

  -Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε 473.959 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Συνολικά δόθηκε στους πληττόμενους δικαιούχους το ποσό των 379 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. 

  -Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

  -Από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές στους μακροχρόνια ανέργους που έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ, παρατείνεται έως και την Κυριακή η δυνατότητα  να  ολοκληρώσουν τη διαδικασία, ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ είναι 168.000.

  -Αύριο ολοκληρώνεται το τρίτο και τελευταίο "κύμα" πληρωμών της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, για τους μισθωτούς που είναι δηλωμένοι στην "Εργάνη". 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ