Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 07:45

  Εντολές Μητσοτάκη για στήριξη της εστίασης και του τουριστικού κλάδου

  Εντολές Μητσοτάκη για στήριξη της εστίασης και του τουριστικού κλάδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αλλαγές που θα στηρίξουν καίρια το χώρο της εστίασης, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, εξετάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει σαφείς κατευθύνσεις, σε ειδική τηλεδιάσκεψη.

  Οι πληροφορίες που φέρνουν πιο κοντά από την 1η Ιουνίου την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων πυκνώνουν, το όλο θέμα τίθεται επί τάπητος στις συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών, με τις τελικές αποφάσεις, πάντως, να λαμβάνονται μετά την 18η Μαΐου και αφού έχουν αξιολογηθεί άπαντα τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ειδικοί έχουν…ανάψει πράσινο φως.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ως κομβικό ορόσημο για την επαναφορά της χώρας στη νέα της καθημερινότητα την επαναλειτουργία των χώρων της εστίασης.

  "Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχω μιλήσει με αρκετούς από εσάς για το πώς θα μπορούμε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να δώσουμε επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης.

  Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι βασική πολιτική και σταθερή κεντρική επιδίωξη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, κατά την επαναλειτουργία τους. Οι πρωθυπουργικές κατευθύνσεις, που θα δομήσουν τη στρατηγική της επόμενης ημέρας είναι πέντε:

  - Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  - Η ευθύνη να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.

  - Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.

  - Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

  - Δε θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

  "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς έδωσε εντολή να στηρίξουμε την εστίαση, καθότι αποτελεί πυλώνα της οικονομίας. Το 30% των επιχειρήσεων, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση…Θα δώσουμε λύσεις, προκειμένου να προσεγγίσει την προηγουμένη δυναμική, για να περάσουμε τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς κοιτάμε όλη τη σεζόν…Έχουμε επτά βήματα. Ας δούμε πώς προχωράει και το δεύτερο βήμα και θα εξετάσουμε κατόπιν εάν μπορεί το άνοιγμα της εστίασης να γίνει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Προς το παρόν αυτό που λέμε είναι ότι ξεκινάμε 1η Ιουνίου", σημείωσε (Σκάι) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

  Κινήσεις και για τον τουρισμό

  Σε χρόνο παράλληλο, στο κυβερνητικό επιτελείο καθημερινές είναι οι συσκέψεις που έχουν ως αποτύπωμα-αιχμή την υλοποίηση ενός σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου. Μέχρι τα μέσα του μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί η δέσμη των μέτρων, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί και η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος.

  "Εργαζόμαστε επάνω σε ένα σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Θα λαμβάνει υπόψη την κοινή τοποθέτηση, που θα έχει η Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά, ιδίως, την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως των αερομεταφορών. Σκοπός είναι από τον Ιούλιο να υπάρχει μία προσαρμογή στη νέα κανονικότητα με όλα τα μέτρα ασφαλείας και ατομικής υγιεινής. Αλλά, από 1η Ιουλίου και μετά να μπορούμε να έχουμε μία τουριστική σεζόν έστω πληγωμένη, αλλά, όχι νεκρή. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετά τα μέσα Μαΐου", τόνισε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έτοιμη η νέα καμπάνια προβολής της χώρας, την ίδια στιγμή που:

  - Προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

  - Προετοιμάζονται κοστολογημένα μέτρα από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

  - Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν.

  - Πραγματοποιούνται επαφές με tour operators και διεθνή μέσα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ