Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 13:13

  Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς

  Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:23

  Δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα των επιστημόνων, τους μαχητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέχρι τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους διανομείς, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

  "Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς", συνέχισε επισημαίνοντας την αναφορά του πρωθυπουργού πως η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο.

  "Να μην καταργήσει στην πράξη η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ.Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή", παρατήρησε και σημείωσε: "Προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Χωρίς σχέδιο, χωρίς test, και με μερική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Υγείας η σταδιακή άρση των μέτρων γίνεται με ρίσκο, όπως ρίσκο είναι και το άνοιγμα των σχολείων". Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της μάσκας τονίζοντας ότι "την ώρα που γίνονται υποχρεωτικές προτείνουμε να υπάρξει διατίμηση γιατί αλλιώς επικρατεί αισχροκέρδεια. Τουλάχιστον να είναι δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σούπερ μάρκετ".

  "Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας", τόνισε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε ότι απαιτείται αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: "Για μας τους Σοσιαλιστές, είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση δικαιώνονται αρχές και αξίες. Και γι' αυτό παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις. Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο το οποίο φαίνεται μέσα από τις πολιτικές τους".

  Διατυπώνοντας τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά αποσαφήνισε ότι "επέλεξε τον δικό του δρόμο, της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα". "Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA" τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε:

  "Επιστρέφει μια νέα Σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα "θέλω" της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιοι ότι η παράταξη της Αλλαγής θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό".

  "Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα", ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: "Στόχος μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη". Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσα "να παρέμβουμε με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας", λέγοντας "εμείς μιλάμε για πρόγραμμα νέας αλλαγής".

  Μίλησε για δυσμενή πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι:

  - ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το τώρα και το μετά. "Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα. Ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής".

  - Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αφήνονται στο περιθώριο. "Στον τομέα της εργασίας, δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο. Η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας. Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας, διαρρέει τώρα σχέδιο για επιδότηση εργασίας. Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων", παρατήρησε η κ. Γεννηματά .

  - Οι τράπεζες συνεχίζουν το βιολί τους. "Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη της ρευστότητας , από δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες" είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε "Επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας".

  - οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται, αφήνονται στην τύχη τους. Αφήνουν τους αγρότες να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

  Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η επόμενη μέρα της χώρας κινείται σε δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία, για τα οποία κατέθεσε σειρά προτάσεων "άμεσης εφαρμογής, συγκεκριμένες, στοχευμένες και ρεαλιστικές", όπως είπε.

  Στο υγειονομικό μέτωπο μίλησε για την πλήρη στήριξη του ΕΣΥ ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

  - Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και στήριξης των ανέργων.

  - Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  - Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

  Επ' αυτού ανέφερε η κ. Γεννηματά: "Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης ώστε να μην κρύβονται κακοπληρωτές πίσω από όσους έχουν ανάγκη. Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε; Βάλτε ένα σχέδιο σε εφαρμογή για ολοκληρωμένη λύση.

  - Ειδικά Προγράμματα για τους αγρότες.

  - Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.

  Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην Ευρώπη λέγοντας ότι έτσι όπως λειτουργεί δεν πάει μπροστά.

  "Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

  Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια. Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια" ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε:

  "Κύριε Μητσοτάκη, βγείτε μπροστά, όχι πίσω από τις πλάτες του Μακρόν και του Σάντσεθ. Δώστε τη μάχη.

  Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αυτή την προοπτική μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".

  "Η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη που κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και στην οποία συνέβαλε και το Κίνημα Αλλαγής με την υπεύθυνη στάση και τις προτάσεις του δεν πρέπει να χαθεί από νέο διχασμό", επισήμανε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της, στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. "Δεν μηδενίζουμε το έργο που έγινε όμως υπάρχουν παραλείψεις και λάθη. Ο σπόρος που τέθηκε θέλει πότισμα απ' όλους μας, αλλιώς η κρίση που έρχεται θα τα συντρίψει όλα", προσέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

  Σχολίασε τα σενάρια εκλογών, λέγοντας πως "κόσμος καίγεται και σεις τον χαβά σας", τα οποία απέδωσε σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και τα οποία ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε δεν διέψευσε ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "τσιμπάει και πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται μιλώντας για δήθεν προοδευτικά μέτωπα". "Έχουμε χαράξει μια σταθερή αυτόνομη πορεία και δεν πρόκειται να αλλάξουμε απ αυτή. Γιατί έτσι θεωρούμε ότι είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και βαθιά προσηλωμένοι στις προσδοκίες κι ελπίδες των ανθρώπων που αναζητούν έναν διαφορετικό δρόμο μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό", τόνισε η κ. Γεννηματά.

  Επισήμανε ότι στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να μην πληρώσουν οι πιο αδύναμοι το τίμημα και με τις προτάσεις του στοχεύει να μην συμβεί.

  Προειδοποίησε για τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα όσον αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τους πλειστηριασμούς, όπου πρότεινε ξανά διακομματικό διάλογο, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την καθυστέρηση στη έκδοση των συντάξεων, και τόνισε την άμεση ανάγκη ειδικού προγράμματος για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο πολιτισμό. Επιπλέον υπενθύμισε πως θα ζητήσει ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τα προβλήματα στο μεταναστευτικό.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ