Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 07:38

  Ο πρόλογος της νέας καθημερινότητας και το τρίπτυχο που ανέδειξε ο Κ. Μητσοτάκης

  Ο πρόλογος της νέας καθημερινότητας και το τρίπτυχο που ανέδειξε ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών".

  Σχεδόν 1.900 λέξεις. Περίπου 15 λεπτά τηλεοπτικού μηνύματος. Ήταν το έκτο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού. Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο μήνες. Και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δε μίλησε χθες μόνο για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε ένας ολόκληρος λαός. Δε μίλησε μόνο για όλα όσα Πολιτεία και κοινότητα κατάφεραν, πλέοντας ανάμεσα στη… Σκύλλα της Πανδημίας και στη…Χάρυβδη των περιορισμών και των επιπτώσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Μίλησε και για τα επόμενα ανηφορικά σκαλοπάτια, που αυτή τη φορά μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα…ξέφωτο. Σκαλοπάτια που πρέπει κυβέρνηση και πολίτες να τα ανέβουν με προσοχή. Σκαλοπάτια που έχουν και πάλι ως "κλειδιά" την ατομική πειθαρχία και την υπευθυνότητα. Η ζωή, σε κάθε πτυχή της, θα κινείται, δίνοντας απανωτές μάχες με ένα αόρατο και ύπουλο εχθρό, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί το εμβόλιο που θα…χτυπήσει τον ιό. Η 4η Μαΐου, όταν και θα ανοίξει ο κύκλος των φάσεων για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, έρχεται ως αποτύπωμα παρεμβάσεων που πέτυχαν. Εδώ και ημέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί. Υπάρχει σταθερή μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία. Υποχωρεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η 4η Μαΐου είναι η απαρχή του επόμενου μεγάλου κρας τεστ για όλους. Η στρατηγική δομείται σε καθορισμένα πλάνα. Η πορεία θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αλλά θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση από ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών υγείας και πολιτικής προστασίας. Και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία της.

  Όπως και στα πέντε προηγούμενα τηλεοπτικά του μηνύματα, έτσι και σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάδισε πιστά στα μονοπάτια της υπευθυνότητας, της αλήθειας και του ρεαλισμού. "Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία. Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι", σημείωσε, αναδεικνύοντας αυτή τη νέα σχέση Κράτους-πολίτη, η οποία αναπτύχθηκε τους…σκληρούς μήνες των περιορισμών. Το πρωθυπουργικό μήνυμα περιείχε, άλλωστε και ένα ηχηρό έναυσμα προς την κοινωνία. Να κρατήσει ως σημαία και σε αυτές τις φάσεις της επιστροφής την τήρηση των μέτρων. Τι είπε, ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης; Γίναμε παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες, μέσω του τρόπου που αντιμετωπίσαμε την πανδημία, όταν στη…γειτονιά μας οι εικόνες ήταν τραγικές ημέρα με την ημέρα. Ας γίνουμε και πάλι παράδειγμα για τον τρόπο που θα φέρουμε πίσω την κανονικότητα.

  Ο δρόμος μόνο εύκολος δε θα είναι. Μέχρι τώρα οι έλεγχοι αφορούσαν κλειστά καταστήματα, μηνύματα στο "13033", μετακινήσεις στην εργασία. Η εξίσωση από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την ολοκλήρωση της πορείας γίνεται ακόμα πιο σύνθετη. Λόγω της πολυπλοκότητας της άρσης των μέτρων. "Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην… προ κορονοϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Από κοντά έρχονται και άλλα "στοιχήματα". Για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για τη στήριξη του τουρισμού, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και πάλι για τις επιπτώσεις στην οικονομία από το…χτύπημα της πανδημίας. Ανέδειξε και πάλι το στοιχείο του δίκαιου τρόπου, με τον οποίο θα κληθούν άπαντες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί. "Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην υγεία αλλά και στην οικονομία, το παρατεταμένο "πάγωμα” της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί "παγώνει” ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό", επεσήμανε.

  Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

  Η ατζέντα των μέτρων της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά και τα υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον κορονοϊό θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις έντεκα το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χωροταξία και την πολεοδομία, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Το χρονοδιάγραμμα

  Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του προς τους πολίτες:

  -Τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

  -Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

  -Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

  -Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο εάν υπάρχει η σιγουριά ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

  -Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

  -Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ