Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 19:28

  Ενίσχυση του ΕΣΥ, πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία μετά τις 4 Μαΐου

  Ενίσχυση του ΕΣΥ, πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία μετά τις 4 Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε δύο άξονες επικεντρώνεται μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. 

  Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προς την κατεύθυνση αυτή, τα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα. Παράλληλα, τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

  Παράλληλα, τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID. 

  "Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο”, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

  Όπως πρόσθεσε, "Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατ. ευρώ”. 

  "Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ. 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας. 

  Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

  Επίσης αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. "Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση", εξήγησε. 

  Συνεχίζεται η επιδημιολογική καταγραφή

  Η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίσει κανονικά τις συνεδριάσεις της. 

  "Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων. Επιπλέον, Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

  Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται. 

  "Τα καταφέραμε"

  "Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν 2 στόχους: να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου. Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; 

  - Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού) 

  - Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός) 

  - Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων 

  Αυτοί οι κανόνες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας από εδώ και πέρα", πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

  "Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να αντεπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η Πατρίδα μας. Το σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε", κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

  Β. Κουρλιμπίνη
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ