Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 12:35

  Σ. Πέτσας: Πρωτομαγιά, όπως Πάσχα -Την Τρίτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 6 μμ

  Σ. Πέτσας: Πρωτομαγιά, όπως Πάσχα -Την Τρίτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 6 μμ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:39

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Πρωτομαγιά, όπως Πάσχα". Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει καθαρά η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο κρίσιμο τριήμερο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας, αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρχουν διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, ενώ για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων τις κατευθύνσεις θα τις δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αυριανό μήνυμά του.

  "Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι εφέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Μέχρι να αρθούν, τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα", συμπλήρωσε.

  Προς κατάργηση το... 13033 

  Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τα μηνύματα προς το "13033" και τα έντυπα για τις μετακινήσεις θα πάψουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας από τις πρώτες ημέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το σχέδιο της σταδιακής μετάβασης στη νέα κανονικότητα, που θα ανακοινώσει αύριο στις έξι το απόγευμα με μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι σταδιακό και συγκροτημένο.

  Τι θα ανοίξει πρώτα 

  "Θα ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά - και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους - οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όσον αφορά στις εκκλησίες, αυτές θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.

  "Στη συνέχεια θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και - αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών - και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου", είπε ο κ. Πέτσας, με τις πτυχές του στρατηγικού πλάνου να παρουσιάζονται από τους συναρμόδιους υπουργούς, μετά το τηλεοπτικό πρωθυπουργικό μήνυμα.

  Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

  Την επέκταση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα και με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις χώρες, που υποστηρίζουν την παροχή βοήθειας μέσω δανείων και στις χώρες, που υποστηρίζουν τις επιχορηγήσεις, μπορούν να γεφυρωθούν το επόμενο διάστημα. 

  "Είναι ήδη προφανές ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Και από την ύφεση αυτή, δυστυχώς, δε θα ξεφύγει η χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε, αφενός να περιοριστούν οι συνέπειες και αφετέρου να επιστρέψουμε σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Κινούμαστε, για το σκοπό αυτό, με κοινωνική ευαισθησία, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το κοινοτικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην πρόεδρο της Κομισιόν να παρουσιάσει, μέχρι τις 6 Μαΐου, ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην μετα-κορονοϊό εποχή, καθώς και ένα αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027", ανέφερε ο κ. Πέτσας. "Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει  η ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.  Και έκανε σαφές ότι χρειάζεται, με ευθύνη της Κομισιόν, ένα σχέδιο σε κοινοτικό επίπεδο για την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως δε των αερομεταφορών, το συντομότερο δυνατό…", πρόσθεσε, με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη του τουρισμού. 

  Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία της κ. Πρωτοψάλτη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πέτσας τόνισε: "Η διαδρομή που ακολούθησε η κ. Πρωτοψάλτη μέσα στους δρόμους της Αθήνας ήταν να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο κανείς θα μπορούσε να το ερμηνεύσει με φαντασία και με αυτοπεποίθηση ότι όντως καταφέραμε και βγαίνουμε από αυτή την κρίση τουλάχιστον στην πρώτη φάση σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους. Θα μπορούσε να το ερμηνεύσει με μία μιζέρια. Όσον αφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τη στάση που έκανε η συγκεκριμένη διαδρομή έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι εκεί ήταν μόνο ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του. Ο υπόλοιπος κόσμος μαζεύτηκε λόγω του ακούσματος της συναυλίας. Αλλά, αυτό είχε να κάνει με ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα". 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σενάριο για κλιμακωτή έναρξη εργασίας σε καταστήματα και Δημόσιο

  * Σ. Πέτσας στο TheTOC για το τέλος της καραντίνας: Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική λατρεία

  * Σ. Πέτσας: Πότε υπολογίζουμε να καταργηθεί το SMS στο 13033

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ