Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Απρ-2020 09:33

  Ο Τσίπρας επιχειρεί να "ψαρέψει" στην εκλογική δεξαμενή του Κέντρου

  Ο Τσίπρας επιχειρεί να "ψαρέψει" στην εκλογική δεξαμενή του Κέντρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Για πρόωρες εκλογές δεν θέλουν ούτε να ακουν στην Κουμουνδούρου, αυτό έχει αναλυθεί ενδελεχώς ( παρότι δεν χρειάζεται καμια ιδιαίτερη πολιτική οξυδέρκεια για να εξηγηθεί ο αιτιολογημένος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα να αναμετρηθεί εκλογικά απέναντι στο δυσθεώρητο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

  Εκλογική ετοιμότητα

  Το εάν εκτιμούν ότι τελικά θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το εκλογικό "κουμπί” και δη σύντομα, πριν δηλαδή από το τέλος του 2020, αυτό είναι μια άλλου είδους συζήτηση που διεξάγεται εντός της Κουμουνδούρου και που οι απόψεις ποικίλλουν.

  Κορυφαία κομματικά στελέχη εκτιμούν πως όσο δύσκολο είναι για τον κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές έως το προσεχές φθινόπωρο άλλο τόσο ...δύσκολο είναι και να μην πάει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τείνει προς την θέση ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να θέλει να πάει σε εκλογές στην κορύφωση της δημοφιλίας του μεν αλλά δεν θα το "αποτολμήσει” τελικώς.

  Κρατούσα άποψη πάντως στην ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι ότι οριστικές αποφάσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει όπερ σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να βρίσκεται σε "ετοιμότητα” προκειμένου να μην πιαστεί σε εκλογικό "υπνο”.

  "Καθαρό πεδίο”

  Από τον Ιούλιο άλλωστε οπότε και έχασε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό ( και ούτε ασφαλώς είναι επαρκής ο χρόνος για να τείνουν οι Πολίτες ευήκοα ώτα στις θέσεις και την κριτική που διατυπώνει).

  Το άχαρο αυτό μεσοδιάστημα ( για κάθε αξιωματική αντιπολίτευση που έχει υποστεί νωπή και δεινή ήττα οι πρώτοι μήνες είναι ...χαμένοι) , στον ΣΥΡΙΖΑ έτρωγαν τις εσωκομματικές τους σάρκες , χάνοντας ακόμη και την μικρή δυνατότητα να έχουν παρεμβατικό αντιπολιτευτικό λόγο.

  Όλα αυτά τα άλλαξε άρδην η πανδημία, που έλυσε τα χέρια εσωκομματικά του Αλέξη Τσίπρα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβληθεί επ αόριστον ( Ούτε τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά πώς φαίνεται) συνεπώς τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα "προεδρικών” και "ανησυχούντων”, επίσης μετατέθηκαν χρονικά για ...αργότερα.

  Ο κ. Τσίπρας άλλωστε αξιοποίησε όπως αποδείχθηκε το διάστημα της "καραντίνας” για να χαράξει μόνος του και χωρίς κομματικούς υποβολείς την αντιπολιτευτική "γραμμή” που ήθελε επιβάλλοντάς την και εσωκομματικά παρά τις "παραφωνίες” διαφόρων φανατικών θιασωτών της "αυριανίστικης” αντίληψης περί πολιτικού λόγου και "οπαδών” του κόμματος που άλλο δρόμο στην πολιτική αντιπαράθεση δεν γνωρίζουν από την "ποδοσφαιροποίηση” και τη σκανδαλολογία.

  Το εσωκομματικό πεδίον για τον κ. Τσίπρα συνεπώς, είναι προς ώρας, "καθαρό”. Η πανδημία έφερε και άλλη παραδοξότητα στην ηγεσία της Κουμουνδούρου: Πλέον πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι οι "53” με τους οποίους υπάρχει συναντίληψη για τους "χαμηλούς” τόνους και όχι την έξαλλη αντιπολίτευση που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αλλά τινές "αυριανιστές” οι οποίοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν το "μετριοπαθές” προφίλ που επιχειρεί να χτίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Μεσαία Τάξη

  Ο κορονοϊός πάντως έδωσε "χρυσή” ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις παρεμβατικότητας να λαξεύσει για το κόμμα του ένα προφίλ "υπεύθυνης” αντιπολιτευτικής δύναμης που διεκδικεί πλέον να διορθώσει μοιραία λάθη τόσο στην διακυβέρνησή του όσο και στην προεκλογική τακτική που ακολούθησε.

  Λαμπρό παράδειγμα η ενσυνείδητη στροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα κεντρώα κοινά, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

  Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "σήκωσε” τόσο το ζήτημα της κατάρτισης των επιστημόνων με τα vouchers, δεν οφείλεται ως πολλοί το ερμήνευσαν σε νέα απόπειρα να δημιουργήσει πόλωση με την κυβέρνηση και να επιστρέψει στην συνταγή της "σκανδαλολογίας”. Αντιθέτως, η ηγεσία της Κουμουνδούρου, αναζήτησε ευκαιρία για να αποκαταστήσει ( να επιχειρήσει τουλάχιστον) τις διαρραγείσες απολύτως σχέσεις της με τους κατ εξοχήν εκπροσώπους των μεσαίων στρωμάτων, τον επιστημονικό κόσμο.

  *Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ