Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 21:54

  Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Αφήσαμε 31 δισ. και ρυθμισμένο χρέος

  Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Αφήσαμε 31 δισ. και ρυθμισμένο χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μέσω γραπτής του δήλωσης απάντησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

  Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ Τσακαλωτος υποστήριξε:

  "Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στη Βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν δεν γνωρίζει τη διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του, που μπορούν να του την εξηγήσουν”.

  Είπε ότι: "Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό". 

  "Η αλήθεια είναι η εξής: Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στη Βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δισ. 

  Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εκτός ΤτΕ, τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους".

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως: 

  "Αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφταιξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε. 

  Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του, η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς".

  Στην εκτενή του δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε παράλληλα οτι:

  * Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δισ. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δισ. που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταϊκούρας. 

  * Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα.

  Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21,9 δισ. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταϊκούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ.

  * Εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δισ. (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα. Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρευόμενοι αριστερές παρενθέσεις. 

  Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον κ Τσακαλώτο: "Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να το αγνοεί αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ