Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 16:14

  Σταϊκούρας: Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε νέο μνημόνιο - Ανεύθυνη πλειοδοσία από ΣΥΡΙΖΑ

  Σταϊκούρας: Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε νέο μνημόνιο - Ανεύθυνη πλειοδοσία από ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με αισθήματα ευθύνης και δικαίου, για να ανταποκριθεί στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή. 

  Ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει υποσχέσεις στη λογική του "περάστε κόσμε" και της ανεύθυνης πλειοδοσίας. "Ο συνολικός λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά σας η χώρα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει πόρους και από τον ‘ειδικό λογαριασμό’, οδεύοντας ουσιαστικά προς ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε".

  Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση λόγω κορονοϊου, λέγοντας ότι "το πότε, το πώς και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει το κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, αποτελεί συνάρτηση της χρονικής διάρκειας, της έντασης και της εξέλιξης του προβλήματος", ενώ επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν θα μπει σε νέο μνημόνιο. 

  Αναφέρθηκε αναλυτικά στα ταμειακά διαθέσιμα, το περίφημο ‘μαξιλάρι’, στα repos και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για συγκεκριμένους χειρισμούς την περίοδο 2015-2017.

  Ειδικότερα για τα ταμειακά διαθέσιμα είπε ότι τέλος Μαρτίου, το συνολικό "ταμείο" ανέρχεται στα 36,6 δισ. ευρώ, και αναλύεται ως εξής:

  - 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ΕΜΣ [που δεν πήγε στην πραγματική οικονομία], 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα]. 

  Το ποσό αυτό χρειάστηκε "να κρατηθεί στην άκρη" λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές.

  - 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

  - 10,2 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης

  Ο κ. Σταϊκούρας επέκρινε επίσης τον προκάτοχό του πως ουδέποτε απάντησε στις 5 επίκαιρες ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή και απέφευγε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ