Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 13:42

  Αυτοί είναι οι άξονες που θα επιμείνει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

  Αυτοί είναι οι άξονες που θα επιμείνει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται, στη σημερινή και μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής, να συζητήσουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων λύσεων, στα κοινά προβλήματα που γεννά η πανδημία του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέλυσε τους άξονες, επάνω στους οποίους θα δομήσει την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο ότι σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις. Δεύτερον, η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής θα είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης  της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.  "Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές. Αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξεκινούμε από τη θέση αρχής -τη θέση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στις οικονομίες όλων των  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις ηγεσίες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων", είπε ο κ. Πέτσας. "Η Ευρώπη, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, χρειάζεται κοινές πολιτικές και ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας", πρόσθεσε.

  Ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού

  Στον απόηχο της κατάργησης του προγράμματος τηλεκατάρτισης και της χωρίς προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος σε 150.000 αυταπασχολούμενους επιστήμονες, μετά από απόφαση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας, μετά από σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ