Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Απρ-2020 10:02

  Στην αναχώρηση 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία παρέστη ο Κ. Μητσοτάκης

  Στην αναχώρηση 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία παρέστη ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην αναχώρηση 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρέστη σημερα το πρωι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομάδα των 50 ασυνόδευτων ανηλίκων αναχώρησε με ειδική πτήση για το Αννόβερο. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που αναχωρεί, έπειτα από εκείνη των δωδεκα  ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία μετεγκαταστάθηκαν στο Λουξεμβούργο.

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "ο οποίος έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα". Τα παιδιά είναι ηλικίας μεταξύ πέντε και 16 ετών και προέρχονται από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης.

  Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της  επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιοχάνσον. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

  Κ. Μητσοτάκης: Φροντίζουμε τους κατατρεγμένους. Φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας

  "Σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική μέρα, καθώς 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από την Ελλάδα για να βρουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία. Εδώ και πολλούς μήνες κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται", τόνισε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός. 

  "Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες παραπάνω από 1.500 παιδιά θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μία νέα οικογένεια σε Ευρωπαϊκές χώρες. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τη γερμανική κυβέρνηση που στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης που, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι θα ακουστεί ολοένα και περισσότερο. Η Ελλάδα, με μεγάλη ευαισθησία, θα εξακολουθεί να φροντίζει όλους τους κατατρεγμένους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μία υποχρέωση να φυλάει και να προστατεύει τα σύνορά της. Έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Μαζί με τον πρωθυπουργό παρόντες στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ