Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 12:41

  Στ. Πέτσας: Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Πάσχα

  Στ. Πέτσας: Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Πάσχα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.54

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Το ταμείο του Κράτους το χρησιμοποιούμε με σύνεση. Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές να καταλαβαίνουν ότι πράγματι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στη χρήση του ταμείου, ώστε να μην έχουμε απότομες εκπλήξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να φέρουν αναστάτωση στις αγορές σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της".

  Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, όσον αφορά στις κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο της οικονομίας. Κινήσεις που δε σχετίζονται μόνο με τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και με την επόμενη ημέρα. Όταν, δηλαδή, θα απαιτηθούν εφεδρείες ισχυρές, με στόχο να υπάρξει αυτό που αποκαλούν κυβερνητικά στελέχη, μία εκτίναξη οικονομική. 

  "Δεν υπάρχουν μαξιλάρια, που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους. Το ταμείο του κράτους υπάρχει και σήμερα, όπως υπήρχε και χθες, όπως υπήρχε πάντα. Αυτό το ταμείο σήμερα απαρτίζεται από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος είναι ο όροφος που έχει να κάνει με τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελούνται από τα υπόλοιπα ποσά που αθροίζουν 36 δισεκατομμύρια, τα οποία βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας, είτε στις εμπορικές τράπεζες και είναι χρήματα φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα...", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

  Εγκαλώντας την Κουμουνδούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει αυτά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην είναι κατανοητή η συνεχής απόκρυψή τους.

  "Η χρήση αυτού του ταμείου γίνεται και πρέπει να γίνεται με σύνεση για τον εξής απλό λόγο. Όταν λαμβάνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα έσοδα του Κράτους μειώνονται απότομα. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του Κράτους αυξάνονται επίσης απότομα όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας… Όταν, λοιπόν, μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι δαπάνες όλοι καταλαβαίνουμε ότι το ταμείο του Κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει με κόπο, ώστε όλοι να είναι σίγουροι ότι το κράτος θα τηρεί τις υποχρεώσεις του...", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, χτίζοντας στις θυσίες των Ελλήνων και στην εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, έχει προσφύγει στις αγορές τέσσερις φορές συνολικά. 

  "Έχουμε αντλήσει πόσα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχουμε αποπληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή, το πιο ακριβό μέρος του χρέους της χώρας μας προς το ταμείο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αν είχαμε χρησιμοποιήσει χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας την απομείωση του υποτιθέμενου πρώτου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δε θα μπορούσε να αποτελεί μία εγγύηση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί η ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων, υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές… Αυτό που μένει είναι η σοβαρότητα που πρέπει να δείχνουμε και η υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες και έτσι αναδεικνύεται και η ελαφρότητα των προτάσεων που είχαν να κάνουν με τη χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας τώρα. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ούτε η υστέρηση των εσόδων, ούτε η αύξηση των δαπανών, για να είμαστε σίγουροι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα παραμείνουν εκεί που πρέπει ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε...", ήταν το μήνυμά του.

  Συνεχής στήριξη

  Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα συνεχιστούν, ενδεχομένως, τόσο τον Μάιο, όσο και τον Ιούνιο.

  "Η λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας συναρτάται ακριβώς από το πόσο θα συνεχίσει αυτή η υγειονομική κρίση… Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη χρήση του ταμείου του Κράτους, με γνώμονα την προστασία του παραγωγικού ιστού της χώρας και των εργαζομένων, πάντα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πτωχευτικό σχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα. "Το ισχύον πλαίσιο λήξει 30 Απριλίου. Μέχρι τις 30 Απριλίου θα υπάρχει ξεκάθαρα ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο που θα εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου. Επίσης, θα ξέρετε τι σκοπεύουμε να κάνουμε σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα...", πρόσθεσε.

  Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

  Προς την κατεύθυνση (εφόσον απαιτηθεί) της αυστηροποίησης των μέτρων για τους παραβάτες και όχι για το σύνολο της κοινότητας δείχνει η κυβέρνηση.

  "Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται με τα μέτρα. Μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να παραβούν αυτά τα μέτρα με αφορμή το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Τους λέμε ξανά να μην το κάνουν, για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά και για να μη θεωρούν οι υπόλοιποι Έλληνες ότι είναι κορόιδα. Για αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί και ενδεχομένως να έχουμε και αυστηροποίηση των μέτρων, εάν αυτό απαιτηθεί. Αλλά, η αυστηροποίηση αυτή θα έχει να κάνει με τους παραβάτες και όχι με τον γενικό πληθυσμό...", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας.

  Επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση του θετικού κεκτημένου των τελευταίων εβδομάδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει συνεχής κίνηση προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του σχεδίου σταδιακής μετάβασης προς την κανονικότητα. "Μέχρι τις 27 Απριλίου δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στην τήρηση των μέτρων. Από τις 27 Απριλίου και μετά θα μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούν πώς θα ξεδιπλωθεί αυτό το στρατηγικό σχέδιο μετάβασης..." ανέφερε. 

  "Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών. Παρακαλώ λοιπόν, ακόμη και τους λίγους, όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση, οι οποίοι σκέφτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον, γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και, δεύτερον, γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι εννέα στους δέκα Έλληνες. Και αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις, αλλά κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα, θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση, για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα", σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

  Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη. "Δε θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά", είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ