Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 09:36

  Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την έκδοση του επταετούς ομολόγου

  Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την έκδοση του επταετούς ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη χθεσινή επιτυχή έκδοση ομολόγου. Σε ένα κρίσιμο για τη χώρα και την παγκόσμια κοινότητα momentum, το οποίο δομείται από τα νέα πραγματικότητα της πανδημίας και τις δραματικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας, ο όρος της όσο το δυνατόν πιο σύντομης επανεκκίνησης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, με στελέχη να στέκονται ιδιαίτερα στην έννοια της εμπιστοσύνης.

  Η Ελλάδα, με την έκδοση του επταετούς ομολόγου, άντλησε από τις αγορές δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 2%. Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη έκδοση επταετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μας είχε δανειστεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,9%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί το Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό τριών δισεκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,5%.

  Δηλαδή, όπως παρατηρούν παράγοντες, με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε χθες η Αθήνα, εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. "Ακόμη και μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία", είναι το σχόλιο στελεχών, που στρέφουν το βλέμμα τους και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αποτυπώνει ισχυρούς τριγμούς στο ΑΕΠ και την ανεργία.

  "Οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι αρνητικές για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι όμως πολύ πρώιμο να κάνει κάποιος οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του ΔΝΤ, των τραπεζών ή άλλων οίκων, που έχουν προγραμματισμένες δημοσιεύσεις τέτοιων προβλέψεων. Μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι έωλη. Αυτό που έχουμε στην πράξη είναι η χθεσινή έκδοση του ομολόγου. Και η έκδοση αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και την κυβερνητική πολιτική", είναι το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών.

  Σε… εσωτερικό πολιτικό χωροχρόνο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει επανέλθει στο προσκήνιο η σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. "Η εκλογολογία προκύπτει από το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρουν παράγοντες, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τα στοιχεία ερευνών της κοινής γνώμης, που αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, ότι το 80% των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά την πανδημία  και αξιολογεί πολύ θετικά τα κεντρικά πρόσωπα που χειρίζονται την κρίση του κορονοϊού.

  "Η ανάγνωση της αναφοράς του πρωθυπουργού, στο τελευταίο μήνυμά του, για την ανάγκη "λογοδοσίας” μετά την πανδημία, ως δήθεν πρόθεση προσφυγής στις κάλπες δείχνει την αγωνία και τους φόβους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκονται μακριά από τον τρόπο που βιώνει και αντιλαμβάνεται πλέον τα προβλήματα και τις εξελίξεις η ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα βγαίνει πιο ώριμη από τις τελευταίες δοκιμασίες, βάζει στο περιθώριο συνωμοσιολόγους και θεωρητικούς της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.  Φυσικά και θέμα πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει για κανέναν απολύτως λόγο. Η κυβέρνηση έχει σταθερή πλειοψηφία 158 βουλευτών και απολαμβάνει της στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ