Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 08:42

  Κ. Μητσοτάκης: Ρεαλισμός, ανοιχτά χαρτιά, το δύσκολο παρόν και η αχτίδα για το μέλλον

  Κ. Μητσοτάκης: Ρεαλισμός, ανοιχτά χαρτιά, το δύσκολο παρόν και η αχτίδα για το μέλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας στα μέτωπα της υγείας, της οικονομίας και της περιλάλητης επόμενης ημέρας. Μηνύματα με "κλειδιά" την ατομική και συλλογική ευθύνη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι... Συμπληγάδες με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον, που πρώτα θα διέλθει, βέβαια, από ένα... σκληρό παρόν. Αλλά και σκιαγράφηση των στρατηγικών αφηγημάτων, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού από το φθινόπωρο και μετά.

  Τις τελευταίες 30 ημέρες απαιτήθηκαν δύσκολες αποφάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθάρχησε. Οι εργαζόμενοι βίωσαν στο... πετσί τους τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων. Οι επιχειρήσεις το ίδιο. Οικογένειες, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, όλοι οι δίπλα μας άλλαξαν τρόπο ζωής, σε ένα σκηνικό αποτελούμενο από μηνύματα στο 13033. Συμπολίτες μας νόσησαν. Νοσηλεύτηκαν. 100 έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία. Το παρόν. Το μέλλον (το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) αναζητεί λύσεις, που θα προετοιμάσουν κατάλληλα τη χώρα και την κοινωνία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έμεινε πιστός στη λογική που χάραξε από την πρώτη τηλεοπτική  είχε θέσει σε εκείνη την πρώτη παρέμβασή του, πριν περίπου ένα μήνα. Ρεαλισμός. Αξιοπιστία. Ανοιχτά "χαρτιά". Στενοί συνεργάτες του εξηγούσαν τότε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ενημερώνει ο ίδιος την κοινότητα για όλες τις εξελίξεις. Το ορόσημο ήταν και εχθές σημαντικό. Στο…παρά πέντε της κορύφωσης της Μεγάλης Εβδομάδας. Και ο πρωθυπουργός αποτύπωσε την κρισιμότητα στη μάχη για την αναχαίτιση του ιού.

  "Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Δεν είναι μόνο ο… Γολγοθάς. Υπάρχει και το "αύριο". Είναι και όσα θα ακολουθήσουν. Μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο, εφόσον η τήρηση των μέτρων του αυτοπεριορισμού εξακολουθήσει να είναι… δεύτερη φύση. Και ο πρωθυπουργός έδειξε ότι το λιμάνι της κανονικότητας είναι μπροστά μας και οι σχεδιασμοί για το πέρασμα στη νέα φάση ήδη έχουν ξεκινήσει να τίθενται επί τάπητος στις τηλεδιασκέψεις με τους ειδικούς. "Αργή και μακρόσυρτη" θα είναι η διαδικασία. Και πάντα, μετά το…πράσινο φως των επιστημόνων.

  "Θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω από όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα", ανέφερε.

  Τα μηνύματα

  Στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε να... ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η ύφεση το 2020 θεωρείται δεδομένη, με κλειστές εδώ και ημέρες τις... μηχανές της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση ποντάρει σε μία ανάκαμψη με ταχεία χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, τα βάρη της κρίσης θα μοιραστούν με δίκαιο τρόπο. Η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων θα περάσει πάνω από τον Απρίλιο και θα φτάσει (εφόσον αυτό απαιτηθεί) το Μάιο και τον Ιούνιο.

  "Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει", είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας, φυσικά και στην κριτική της Κουμουνδούρου.

  Εάν η οικονομία είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το μεγάλο "θέλω" και "μπορώ" του Μεγάρου Μαξίμου. Η χώρα πρέπει να θωρακιστεί, για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις.

  "Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες. Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

  Όχι μόνο η Υγεία. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα ολόκληρο κράτος, που θα πρέπει να χτιστεί επάνω στην εμπειρία. Ένα κράτος με…περισσότερους Τσιόδρες. "Μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή "Πολιτεία". Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας", είπε.

  Κάποιοι, πίσω από μία αποστροφή του κ. Μητσοτάκη... διάβασαν πρόωρες εκλογές.  "Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία", σημείωσε.

  Κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να θέτουν κατηγορηματικά εκτός πλάνου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Έχουμε έργο μπροστά μας και αυτό κοιτάζουμε", λένε. Σε μία περίοδο που η χώρα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνοδευθεί από τη λογοδοσία προς την κοινωνία για όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ